SHARE

Iz središtu automobilske industrije na istočnom dijelu Azije u Tokiju sjajne vijesti, u tijeku je 44. Tokyo Motor Show bogatiji nego ikada. Mnoštvo prototipova, napredak tehnologije i ponešto za svakoga predstavlja samo dio onoga što možemo očekivati.

Nissan, Honda i Toyota predstavili svoje modele 

Kako to obično biva, za vas smo izdvojili nekoliko poznatih prototipova namijenjenih za tržišta diljem svijeta. Svakako valja istaknuti kako novitete predstavljaju i domaće tvrtke poput Toyote, Honde i Nissana.

Nissan IDS koncept

Honda Clarity FCVNissan IDS autonomni koncept električnog vozila je predstavljen na 2015  Tokyo Motor Showu s ciljem izlaganja japanskog branda kao i dizajn budućnosti. Koncept IDS koristi naprednu umjetnu inteligenciju u svrhu prilagodbe svim načina vožnje vlasnika, ali i u svrhu povećane sigurnosti. U xDrive autonomnom modu, softver oponaša stil vozača – od ubrzanja do kočenja i skretanja – pomoću niza senzora i kamera.

Honda nam donosi Clarity FCV

Nissan IDS conceptHonda je predstavila svoj treći i uspješni Fuel Cell Vehicle (FCV) kao najnapredniju tehnologiju do sada. Njegova potrošnja jednaka je kao i kod benzinskih i dizelskih prethodnika, ali razlikuje se gotovo nikakvom emisijom štetnih plinova (izuzev nusprodukt pokretanja u obliku vode). Problem predstavljaju stanice za punjenje koje još uvelike manjkaju no iz sjedišta Honde uvjeravaju kako je to već stvar prošlosti budući da se na tome intenzivno radi.

Toyota predstavila novi S-FR

toyota_fcv_plusIz Toyote najavljuju kako će novi koncept S-FR potući kako domaću, tako i stranu konkurenciju na ovogodišnjem Tokyo Motor Showu. Naizgled mala jurilica s čak četiri sjedeća mjesta. Praktična unutrašnjost s mnoštvom naprednih opcija samo je uvertira u njezine mogućnosti. Sa 1.5 – litrenim motorom snage 129 ks i stražnjim pogonom neće iznevjeriti istinske ljubitelje brže vožnje.

Jeste li čuli za Toyota Kirobo Mini?

Toyota Kirobo MiniJoš jedna novost iz svijeta tehnologija dolazi nam na ovogodišnjem Tokyo Motor Showu i to u vidu mini robota. Naime čelnici Toyote izračunali su kako prosječna osoba provede 4.3 godina života u automobilu i u svrhu toga dizajnirali su Kirobo Mini – robot koji prati vaše ponašanje tijekom vožnje i pruža vam povratne informacije iz koje u budućnosti možemo puno naučiti. Ovaj mini robot može prikupljati stotine milijuna podataka kako bi se unaprijedio svakodnevni život vozača u cijelom svijetu, sugerirajući mjesta za posjet, rute za putovanje i ovisno o raspoloženju, koja glazba je baš za vas.

 

 

Izvor: PcWorld.com, autoexpress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here