SHARE

S performansama koje su zaista respektabilne jer pokazuju nevjerojatne brojke, ovaj automobil vjerojatno je u svakom pogledu dostojan da bude benchmark američkog „muscle car“ ponosa.

Monstruozni 6.2-litreni i kompresorom osnažen motor razvija 840 konjskih snaga i 1044 Nm okretnog momenta, što ga čini jednim od najmoćnijih V8 automobila ikad proizvedenih. No, ovaj Demon ne izaziva strahopoštovanje konkurencije samo ovim podacima.
Uz navedenu ogromnu snagu može podići prednje kotače u zrak za gotovo 90 cm, što ga čini prvim serijskim automobilom kojem je to uspjelo i tim podvigom se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda.

dodge challenger srt demon cijena


Dodge Challenger SRT Demon složen je za utrke ubrzanja

Vrijeme koje ostvaruje na četvrt milje neće nikog ostaviti ravnodušnim. Semafor pokazuje iznenađujućih 9.65 sekundi pri brzini od 225 kilometara na sat. Ovim rezultatom Dodge Challenger SRT Demon 2017 postao je najbrži serijski automobil na svijetu u kategoriji ubrzanja na četvrt milje. Na ubrzanju i kočenju ostvaruje silu od 1.8 G, a 96 km/h hvata u samo 2.3 sekunde. Američka zvijer također dolazi s tvorničkim jamstvom od pet godina ili 96.000 prijeđenih kilometara. Inženjeri ove američke ikone zaista su se potrudili stvoriti funkcionalan stroj i napraviti odstojanje od 707 konja snažnog Hellcata. U odnosu na spomenuti model, Challenger SRT Demon dolazi s više od 50 posto unaprijeđenih dijelova motora, a krasi ga široki body kit.

Ekipa „auto znanstvenika“ iz Dodgeovog centra kupcima je osigurala još jedno iznenađenje. Pomno stvarana zvjerka uz sve epitete dobila je i onaj prvog tvorničkog automobila s posebno kalibriranom elektronikom koja motoru omogućava iskorištavanje trkaćeg, visokooktanskog goriva i rezultira većom izlaznom snagom.

Po uzoru na Hellcat, Challenger SRT Demon dolazi s dvije vrste ključeva od kojih svaki „otključava“ drugačiju razinu snage. Crni ključ ograničava snagu na 500 konjskih snaga, dok crveni ključ omogućava punu izlaznu snagu motora. Vozač s oba ključa može aktivirati Eco i Parking mod kako bi prilagodio snagu i okretni moment trenutnim uvjetima.

dodge challenger srt demon rekord

Franšiza Fast and Furious filmova najbolja je reklama za Challenger SRT Demon

Brojke, izgled i rekordi koje je postavio novi uradak iz Dodgeove radionice ukazuju na neminovnu povezanost s receptom poznatog holivudskog hita. Glavni lik već više od desetljeća promovira sirovu snagu američkog „muscle cara“ koristeći pritom upravo Dodgeove automobile. Eksplozija popularnosti utrka na četvrt milje dolazi od prvog nastavka Fast and Furious filmova, a Challenger SRT Demon slijedi benchmark postavljen u filmu – prelazak četvrt milje ispod 10 sekundi. Dizanje prednjih kotača pod pritiskom brutalne snage jedna je od kultnih scena koja obilježava spomenutu franšizu. Stoga, uz sve viđeno možemo samo iskazati veliki respekt ekipi koja je radila na stvaranju novog monstruoznog stroja pod značkom Dodgea. Challenger SRT Demon sretnim kupcima definitivno će mamiti osmijeh na lice i ostvarivati dječačke snove.

Prezentacijski video možete pogledati u nastavku:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here