SHARE

Nakon dugo vremena dizanja potrebnih i nepotrebnih nameta od strane države, vlasnici i trgovci automobilima konačno imaju razlog za barem malo olakšanje. Naime, početak 2018. godine donio nam je promjene u proceduri prijenosa vlasništva automobila, ali i za kupce rabljenih vozila dosta niže troškove. Kako bi vam dali sve važne informacije o navedenim promjenama, odlučili smo istražiti što se sve promijenilo u odnosu na prošlu godinu.


Koje su promjene u postupku registracije vozila?

Za početak, od 1. siječnja 2018,. temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, registracija vozila, ali i neki drugi administrativni postup vezani  uz prometne dozvole, pločice i druge poslove sada se provode u stanicama za tehnički pregled vozila.

Prema službenim informacijama na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, stanice za tehnički pregled vozila prema novoj uredbi obavljaju sljedeće poslove:

 • Produženje važenja prometne dozvole,
 • Odjava vozila (Obrazac Izjava o mjestu čuvanja vozila)
 • Izdavanje pokusnih pločica građanima (Obrazac Zahtjev za izdavanje pokusnih pločica)
 • Izdavanje izvoznih pločica,
 • Izdavanje potvrda i uvjerenja o vozilima i vlasnicima vozila iz evidencije registriranih i označenih vozila, evidencije pokusnih i izvoznih pločica, osim potvrda i uvjerenja iz evidencije registriranih i označenih vozila koja se izdaju sukladno Ovršnom zakonu.

Osim što je olakšana procedura registracije vozila, omogućene su i uštede kod prve registracije, promjene vlasništva i zamjene prometne dozvole radi popunjenosti. Pregled ušteda možete vidjeti niže:

troškovi registracije

*Dodatna ušteda od 50 kn ostvaruje se kod promjene vlasništva zbog ukidanja ovjere ugovora kod bilježnika

Ako se pitate u koju stanicu za tehnički pregled vozila se morate uputiti kako bi registrirali vozilo, MUP navodi kako se registracija obavlja na području u kojem vlasnik vozila ima ‘prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište odnosno u kojem korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište.’ Iznimno se vozilo može registrirati van navedenog područja, ali u tom slučaju dobiva oznaku registracijskog područja na kojem vlasnik živi, boravi ili posluje.

Drugim riječima, ako živite u Zagrebu ili vam je tvrtka smještena na zagrebačkoj adresi, a vozilo želite registrirati u Splitu, registracijska oznaka će biti ZG. Rok za izdavanje registracijskih pločica tada je 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za registraciju vozila jer se iste trebaju naručiti s oznakom drugog registracijskog područja. Ipak, policijska uprava i postaje su i dalje u nadležnosti određenih poslova u vezi registracije vozila pa je tako i dalje potrebno uputiti se u iste u slučaju:

 • Upis i brisanje mjera ograničenog raspolaganja vozilom radi zabilježbe ovrhe odnosno upisa sudskog ili javnobilježničkog osiguranja tražbine vjerovnika, upis odjave vozila nakon brisanja mjere i poziv ovršeniku radi evidentiranja odjave u
  prometnoj dozvoli,
 • Evidentiranje nestanka prometnih isprava – objava,
 • Izdavanje naloga za utiskivanje broja šasije,
 • Izdavanje uvjerenja o vlasništvu vozila po Ovršnom zakonu zbog pokretanja ovrhe,
 • Preuzimanje registarskih pločica oduzetih u prometu,
 • Izdavanje pokusnih i prenosivih pločica pravnim osobama i fizičkim osobama obrtnicima temeljem rješenja Ministarstva unutarnjih poslova.

Manji troškovi prijenosa vlasništva razveselit će kupce rabljenih vozila

Druga promjena odnosi se na manje troškove prijenosa vlasništva pa će tako kupci rabljenih vozila plaćati manje namete državi. Prema onome što stoji u Uredbi o tarifama upravne pristojbe, kupci će prilikom prijenosa vlasništva državi plaćati upola manje nego dosad.

Poznato je da se do ove godine plaćao Posebni porez na stjecanje rabljenih motornih vozila u iznosu od 5 posto, a ove godine je taj porez zamijenila upravna pristojba koja se plaća kod registracije vozila.

Cijeli postupak je samim time postao puno jednostavniji. Podsjećamo, ranije je bilo potrebno obaviti minimalno četiri koraka: ovjera potpisa na kupoprodajnom ugovoru kod javnog bilježnika, predaja ugovora Poreznoj upravi, izdavanje rješenja PU o razrezu poreza po stopi od 5 posto od prodajne cijene vozila te plaćanje istog u pošti, i na kraju prijenos vlasništva vozila u policiji. Sada se sva četiri koraka obavljaju na jednom mjestu, točnije u nadležnoj stanici za tehnički pregled vozila, a gdje se ujedno plaća upravna pristojba. Iznos pristojbe se obračunava na temelju starosti vozila, odnosno godini proizvodnje i snage motora (izražena u kunama po kilovatu).

Prema donešenoj Uredbi, odlučeno je da se broju kilovata dodaje koeficijent vezan uz godinu proizvodnje, tako da najveći (50) imaju najmlađi rabljeni auti do godine starosti, a onaj najmanji (1) automobili stariji od 20 godina. Oni koji se odluče na kupnju oldtimera (automobila starijih od 30 godina) te električnih automobila imat će dodatan “popust” jer se u slučajevima tih vozila upravna pristojba uopće neće plaćati. Izračun upravne pristojbe za promjenu vlasništva vozila je prilično jasan  – broju kilovata navedenih u prometnoj dozvoli potrebno je dodati koeficijent vezan uz godinu proizvodnje. U nastavku pogledajte tablicu s koeficijentima prema razredima za određenu godinu proizvodnje.

Izračun upravne pristojbe za promjenu vlasništva vozila

Niži PDV kao olakšica poduzetnicima kod kupnje automobila 

Sudeći prema izračunima, kupci će uštedjeti gotovo 50 posto, ali i sami mogu izračunati iznos pristojbe te uštedu u odnosu na prijašnje godine. Nova 2018. donosi još jednu “novost” koja kreće s provedbom ove godine iako je donešena još prošle, a radi se o manjim troškovima za poduzetnike, točnije 50 posto nižem PDV-u za kupnju osobnog automobila što će sigurni smo dovesti do povećanja nabavke službenih vozila.

Nadamo se da će nakon navedenih promjena vezane za manje troškove prijenosa vlasništva i olakšavanje postupka registracije vozila uslijediti i one koje će stimulirati hrvatsku autoindustriju kako bismo iskoristili potencijal koji imamo i pozicionirali se kao bitan igrač na svjetskoj sceni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here