SHARE

MUP nabavlja nove fiksne uređaje za mjerenje brzine s mogućnošću fotografiranja registracijskih pločica, za koje se nadaju da će smanjiti broj poginulih u prometu zbog prevelike brzine. Očekuje se da će projekt vrijedan 6,5 milijuna kuna brzo zaživjeti i navesti vozače da pripaze na brzinu vožnje.


Novi uređaji za mjerenje brzine postavit će se na kritičnim lokacijama dobivenima iz statistika o prometnim nesrećama. Da stvar bude bolja, stvarnih mjernih uređaja s mogućnošću fotografiranja biti će manje od broja lokacija na kojima će biti postavljeni, što bi značilo da će se kamere rotirati po raznim lokacijama, a pritom će vanjski izgled mjernog uređaja ostati isti, pa vozači neće znati snima li ih mjerni uređaj ili ne.

Lokacije novih uređaja za mjerenje brzine već su poznate

Kutije (kućišta) za mjerne uređaje će se postaviti na trideset lokacija u tri županije: Osječko-Baranjska, Primorsko-Goranska i grad Zagreb, a stvarnih mjernih uređaja će biti oko petanest. Imat će mogućnost mjerenja brzine kao i jasno očitavanje registarske pločice. Slično tome smo već susretali policijske mjerne uređaje, tzv. “multanove“, koje funkcioniraju na isti način – uz razliku da je “multanova” ručno postavljena i često dobro sakrivene, kako bi lokacija mjerenja brzine što duže ostala u tajnosti. Fiksni mjerači neće biti sakriveni kao “multanove”, ali zato nikada nećete znati da li se vaša brzine mjeri ili ne.

multanova radar

Novi mjerači brzine otporni su na metke

Zanimljivo je da će ormarići biti otporni na metke, sve vremenske uvjete, prašinu, vodu, te temperaturu od -20 do 60 stupnjeva. Također je rečeno da će vrata ormarića imati i protuprovalnu bravu. Koliko su sposobni novi mjerači brzine govori i podatak da će digitalna kamera ili fotoaparat kojim će biti opremljeni imati mogućnost snimanja danju i noću.

Također, se očekuje da će ovi mjerni uređaji imati mogućnost mjerenja brzine od 30 do 250 kilometara na sat. MUP će podatke iz ormarića primati bežićnom vezom ugrađenom u svaki od njih.

mjerači brzine

Hoće li ova nabavka smanjiti broj skrivenih multanova na cestama, ostaje nam za vidjeti. No, sigurno znamo da će dolaskom ovih mjerača brzine nadzor biti stroži pa stoga zbog mogućih kazni, ali prije svega zbog vlastite i tuđe sigurnosti preporučamo da pazite s pritiskanjem papučice gasa.

popis radara

Krajnji cilj novih uređaja za mjerenje brzine

Iz MUP-a tvrde da će to biti dobar način da se navede vozače da smanje brzinu na kritičnim dijelovima cesta, jer nikada neće u potpunosti biti sigurni nalazi li se mjerni uređaj na toj lokaciji ili ne. Napomenimo i da ukoliko projekt mjerenja brzine ovim uređajima pokaže zadovoljavajuće rezultate, planira se i proširenje na druge županije.

Izvor: Jutarnji.hr 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here