SHARE

Brzina vožnje motora često je veća od propisane zakonom. Nije da to podržavamo, ali razumijemo da je na motoru dojam brzine prilično slabiji, dok su sposobnosti manevriranja puno veće te kad se vozite po propisima imate osjećaj kao da bi mogli raditi sto drugih stvari usput, što i ne donosi neki adrenalin. Zbog toga mnogi vozači znaju prekoračiti dopuštenu brzinu u potražnji za većim adrenalinom i boljim ugođajem vožnje, a kako bi se zaštitili od neugodnih kazni prilikom vožnje u prekršaju, motoristi skrivaju registarske tablice u nadi da će im to pomoći u skrivanju identiteta. U ovom članku, proći ćemo kroz sve načine skrivanja tablice, te provjeriti što zakon kaže o tome.

Namještanje tablice u položaj u kojem nije vidljiva

Jedan od najkorištenijih načina zaštite. Postoji puno različitih varijacija ovog postavaljanja tablice, kao što je premotavanje tablice tako da se ne vide svi znakovi, pa recimo postavljanje tablice na nosač, koji tablicu drži u vodoravnom položaju, gdje se odmah vidi da je tablica na motoru, ali se ne vide znakovi na njoj.

Sljedeće je postavljanje tablice ispod zadnjeg kraja, odnosno skoro vodoravno pričvršćivanje, gdje je tablica okrenuta licem prema cesti, pa zbog svog položaja ne dopušta policajcima da uspiju izvući informacije iz nje.

Postavljanje tablice na jedan od ovih načina donedavno je još koliko toliko funkcioniralo jer je policija pregledavala kroz prste takvim vozačima uz opravdanje da je bolje da imaju registrirano vozilo i tablice bolje nego da je uopće nemaju. Prije nekoliko godina, neslužbeno se počela širiti informacija kako je takvom popuštanju došao kraj.

Problem kod ovog načina je što kad stanete u kafić ili obaviti nešto u gradu, sparkirate motor i onda dođe policijski službenik i napiše vam kaznu zbog nepravilnog postavljanja tablice na vidljivo mjesto u iznosu od 300,00 kn.

Skidanje registarskih plocica

Također, velike probleme su znali praviti i radnici na tehničkom pregledu, gdje se u zadnjih par godina, svaki motor prilikom registracije fotografira, pa nisu dopuštali tehnički pregled s ručno rađenim nosačima za tablicu gdje tablica nije pravilno namještena. Zbog ovoga su mnogi morali vraćati original nosač tablice kako bi prošli registraciju. I da ne pričamo o onima koju su svoju tablicu savinuli i time ju oštetili, njih se gotovo uvijek težilo kazniti zbog uništavanja državne imovine.

Skidanje tablice u potpunosti je jedan od aktualnih trendova

Čitajući forume i komunicirajući s vozačima motora, stigli smo do još jednog riješenja kojim se motoristi snalaze u skrivanju identiteta od policije, no da se odmah kao autor teksta ogradim, niti malo ne podržavam ovaj način niti Oktan.hr kao portal predlaže ovakav pokušaj skrivanja identiteta.

Kako bi se što bolje zaštitili od neželjenih kazni, mnogi motociklisti skidaju registarske tablice u potpunosti. Dok ih neki drže kod kuće i uopće ne koriste, drugi ih nose sa sobom u ruksaku, pa ako dođe do potrebe pokažu ih policiju uz izliku da je nosač pukao i tablica ispala. Po pričama, dosta puta je to i prošlo, makar im je policajac mogao bez problema naplatiti kaznu.

Preklopni nosač za tablicu

Nismo za to da skrivate tablicu, bilo da je to iz estetskih razloga ili skrivanja od policije, uvijek je bolje i manje opasno tablicu držati na originalnom nosaču koji je za to i predviđen. Ako nas već nećete poslušati, onda je ovaj način definitivno najbolji.

Po forumima se nude preklopni nosači s raznoraznim patentima domaće izrade. Saznali smo da preklopnih nosača ima i u trgovinama, što je prilično začuđujuće pošto svi znamo za šta oni služe. Neki od patenata su jednostavan šeraf koji se otpusti i namjesti tablicu u željeni položaj pa ponovno stegne, drugi je postavljanje sajle gdje namotajem podižete ili spuštate tablicu ovisno o potrebi, a oni lijeniji ili bolje rečeno snalažljiviji, složili su električni motorić najčešće od podizača stakala na automobilu koji pritiskom na gumb namotava sajlu i spušta ili podiže tablicu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here