SHARE

U studenom 2016. godine, Volkswagen je predstavio osvježenu, sedmu generaciju Golfa. Tada su otkrivene sve verzije popularnog kompakta osim one najljuće s R oznakom. Dok svi isčekujemo 2017. godinu, njemački proizvođač automobila u relativno tihom tonu informirao je javnost o specifikacijama modela Golf R 2018. Kao što se i očekivalo, nabrijani kompakt dolazi s nešto snažnijim motorom i estetskim promjenama izvana.


Novi Golf R 2018 – Veći i snažniji brat osnovnih modela redizajnirane sedme generacije

Dosljedno slijedeći redizajn osnovne postave, R model je doživio promjene na istim mjestima poput slabije braće. Sprijeda je revidirana rešetka hladnjaka s kromiranom donjom crtom koja se proteže kroz nova LED dnevna svjetla. LED svjetla su također nova i uključena u standardni paket. Redizajnirani branik s većim otvorom u sredini i izmijenjenim bočnim otvorima s crnim okvirima. Novi branik daje Golfu R agresivniji stav u odnosu na prethodni model, koji je izgledao prilično mlako. Straga, značajne promjene uključuju stražnja svjetla s novim LED uzorkom i veća svjetla u braniku. Novi su i dvostruki petokraki naplatci.

Unutrašnjost je gotovo prenesena s prethodnika bez promjena u stilu, ali može se naći široka lepeza novih tehnologija, počevši s novim zaslonom osjetljivim na dodir i kontrolom pokreta. Tu je i nova potpuno digitalna instrument ploča od 12.3 inča i nudi pet različitih profila prikaza informacija. Ostali noviteti uključuju Media Control aplikaciju, koja pruža infotainment sučelje za tablete i smartphone, Security & Service paket s raznim aplikacijama i pristup hitnim službama, i on-line alarm protiv krađe.

Naravno, sve nas najviše zanima pakiranje ispod haube. Pokretački stroj čini poznati 2.0-litreni četverocilindarski turbak s malim povećanjem snage. Slično kao i Seat Leon Cupra, Golf R osnažen je s dodatnih 13 konjskih snaga, sveukupno njih 305. Okretni moment iznosi 400 Nm, a stotku hvata u 4.6 sekundi. Hiper kompakt razvija maksimalnu brzinu od 250 kilometara na sat. Cijena Golf R 2018 modela počinje na 40.675 eura za izvedbu s ručnim mjenjačem, a od 44.800 eura dostupna je karavanska inačica s DSG mjenjačem. U salonima diljem Europe trebao bi se naći tijekom 2017 godine.

Volkswagen Golf R 2018 – Tehnologija zasjenila povećanje snage

Iako redizajn ne dodaje puno u pogledu snage i performansi, što je prilično bitan dio s obzirom da Ford Focus RS dolazi s nevjerojatnih 350 konjskih snaga na kotačima, novi Golf R 2018 donosi puno novih značajki i iznutra i izvana. Novi zasloni, mogućnost kontrole pokretom i dodatne aplikacije svakako će zabaviti entuzijaste i tehnološke geekove, dok agresivniji branik konačno daje Golfu R stav kakav zaslužuje.

golf r 2018 cijena

U konačnici, mišljenja smo da je ekipa iz Volkswagena ipak mogla napraviti i bolji posao što se tiče izgleda i performansi za ovakav prestižan model. Kako će se snaći u ljutoj borbi hiper kompaktnih jurilica ostaje nam tek vidjeti. Mercedes A45 AMG, Focus RS i Audi S3 zapeto čekaju na nepoštednu borbu s osvježenim rivalom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here