SHARE

Novi Mercedes C klasa Coupé 2016 iznimno je privlačan automobil, a simpatizere mami voznim osobinama koje na vozača ostavljaju savršen dojam. Kao u slučaju limuzinske izvedbe, C klasa Coupe 2016 izgleda poput manjeg klona luksuzne S klase Coupe. Na sličnosti najviše podsjeća karakterističan i nama zaista impresivan stražnji dio, a ništa manje nisu upečatljive ni bočne konture. U odnosu na prethodnika, novi Mercedes C klasa Coupe izgledom je distanciraniji od četverovratne izvedbe uz naglašenu potrebnu agresivnost Coupea. Po uzoru na novi dizajnerski izričaj brenda, Mercedes je stvorio neodoljiv stroj na kojeg će teško tko ostati ravnodušan. Nešto agresivniji prednji dio i elegancija stražnjeg dijela naglašena poglede koji se šepuri elegantnom linijom krova, horizontalnim stražnjim svjetlima nalik na spomenutu S klasu Coupé.

Dužina nove C klase Coupe iznosi 4686 mm, visina je u odnosu na prethodnika 1440 mm smanjena na 1405 mm, međuosovinski razmak iznosi 2840 mm, a širina 1810 mm. Ove mjere bitno naglašavaju dinamiku modela, te poboljšavaju aerodinamičnost.


Nova Mercedes C klasa Coupe 2016 – Jedinstven izgled u potpunosti opisuje osjećaj vožnje elegantnog sportaša

Mercedes C klasa Coupe 2016 ovaj atraktivan izgled postiže zahvaljujući dojmu da je izliven iz jednog komada. Takvom vizualnom osjećaju pridonose visoka vrata, široki bokovi i malene staklene površine na bočnim površinama straga.

Vozački dojam koje sa sobom donosi Coupe epitet opravdan je osjećajem za upravljačem. Limuzinska C klasa spada među automobile odličnih voznih osobina u svojoj klasi, ali Coupe izvedba diže sve na još veću razinu. Četiri centimetra niži krov i dva centimetra niže pozicije sjedišta smanjili su centar gravitacije. Upravljač je ugođen da dodatno poboljša dinamiku vožnje. Sportski dizajn prožima se i unutrašnjošću, upravljač je s ravnim donjim dijelom sportski profiliran, a nova sjedala s odličnom bočnom potporom za noge i tijelo nude nebrojene mogućnosti korigiranja, sve s ciljem neprikosnovene udobnosti za putovanja na duge relacije.

Kao što smo i navikli kod Coupea, zbog podignutog stražnjeg kraja redovito pati preglednost straga, a nedostatka prostora ograničava stražnju klupu na putnike nižeg rasta i djecu. Iako od istog sindroma pate konkurentski A5 i BMW serije 4 to je jedina kritika koju nalazimo novoj C klasi Coupe.

Mercedes C klasa Coupe 2016 opremljen je brojnim sustavima pasivne i aktivne sigurnosti. Izdvojit ćemo Attention Assist čija je namjena spriječiti vozača da zaspi za upravljačem te danas popularnog sustava autonomne regulacije kočenja automobila viših klasa – Collision Prevention Assist Plus. Opcijama Individual, Eco, Comfort, Sport i Sport plus vozači odabiru dinamiku automobila.

Novi Mercedes C klasa Coupe 2016 – Top modeli punokrvni su trkači

Prednji ovjes C klase Coupe je McPherson, dok je stražnji multilink sastavljen od pet dijelova. Coupe je 1.5 centimetra niži od limuzine, a u AMG izvedbi stražnji multilink je dodatno redizajniran u odnosu na standardne modele. Vrh ponude tradicionalno je rezerviran za AMG modele, C 63 s 476 konja snažnim bi-turbo V8 motorom i 4 litre obujma, koji lovi stotku u za 4 sekunde i brutalni C 63 S s 510 konja i katapultom do 100 km/h za kratkih 3.9 sekundi. S obzirom na ove brojke, pametno je uzeti opcionalne karbonsko-keramičke kočnice koje zajedno s aluminijskim kotačima smanjuju neovješenu masu vozila. Prednje gume širine 255 milimetra dolaze na 18 ili 19-inčnim kotačima, dok su stražnje široke 285 i osim mogu se birati u veličinama 18, 19 ili 20-inča. Diferencijal ograničenog proklizavanja je standardan, dok opcija s elektronički upravljanom jedinicom dolazi u paketu s dinamičkim nosačima motora poput onih na AMG GT S i Porsche 911 GT3.

Mercedes C klasa Coupe 2016 – Cijena očekivano prati besprijekoran dizajn

Oprema je oduvijek adut ove tvrtke, pa kupci željni naglašenijih sportskih nota, izgled mogu začiniti AMG opremom. Opcionalno je dostupan i zračni ovjes naziva Airmatic, koji pruža najbolju kombinaciju agilnih sportskih osobina i udobnosti.

C klasa Coupe za 2016. godinu dolazi s ponudom dva dizelska i pet benzinskih motora. Oba dizelaša obujma 2143 ccm prema tvorničkim podacima troše nešto više od 4 litre na sto kilometara.

Izuzev gore opisane najsnažnije jedinice, idealnim i rasnim coupeom čini nam se C 250 d s 204 konjske snage i 500 Nm koji prijenosom devetstupanjskog tiptronica stotku hvata za 6.7 sekundi, dok slabiji C 220 d sa 170 konja i 400 Nm isti posao obavlja za 7.8 sekundi (s ručnim šeststupanjskim mjenjačem), dok je sa spomenutim automatikom tri desetinke brži. Startna cijena nove Mercedes C klase Coupe 2016 iznosi 304.344 kune za model C 180 sa 156 konja, a prvi dizelaš kod hrvatskih zastupnika može se dobiti od početnih 323.000 kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here