SHARE

Prošlo je dvadeset godina otkako je Volvo prvi put predstavio “Cross Country” naziv s prvom generacijom V70 modela. Robusnim preinakama karoserije, pogonom na sva četiri kotača i dodatnim povišenjem od tla, švedski proizvođač automobila stvorio je odličan kompromis između praktičnog obiteljskog automobila i vozila sposobnog odgovoriti svim vremenskim, ali i terenskim uvjetima.

Uz njemački ‘Allroad’ princip, već dva desetljeća Šveđani se i dalje nepoštedno bore s Nijemcima, a novi Volvo V90 Cross Country 2017 ima zadatak pobjediti ne samo Audi A6 Allroad, nego i pridošlicu segmenta – Mercedes E klasu All Terrain.

novi Volvo V90 Cross Country 2017 cijena


Volvo V90 Cross Country 2017 vrhunski je predstavnik praktičnog luksuza

Povećanje razmaka od tla za 65 mm, od čega 5mm otpada na veći profil terenskih guma – plastični lukovi kotača, pragovi i zaštita donjeg dijela uz ispisana slova Cross Country na stražnjem braniku, čine klasične karakteristike viđene i na izvornom modelu. Elegantan i moderan profil V90 uvelike odskače od siluete starih Volvoa  – “kutije na kotačima”. Mislimo da izgleda sjajno, mnogo svježije i prepoznatljivije od pet godina starog konkurenta iz Audija.

Ulaskom unutra lako je zaboraviti da se nalazite u verziji Cross Country, jer postoji vrlo malo razlika između ove „nabildane“ izvedbe i običnog V90. Prema očekivanjima od premium benda kao što je Volvo, boravak u unutrašnjosti je iznimno ugodan s bogatom opremom, čvrstim materijalima i minimalističkim, ali ipak klasnim dizajnom. Volvo kupcima na izbor nudi i 9-inčni infotainment sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir, LED prednja svjetla, električni prtljažnik i polu-autonomnu funkciju “Pilot Assist”.

Poslovično praktičan, novi Volvo V90 Cross Country 2017 nudi mnoštvo prostora za putnike na stražnjim sjedalima te s 560 litrenim prtljažnikom koji je manji od nekih konkurenata svestran i vrlo upotrebljiv prostor mudrim rješenjima kao što su tipke za električno preklapanje stražnjih sjedala.

Novi Volvo V90 Country Cross Country 2017 u terenskom modu vožnje pokazuje zavidne sposobnosti

Osim spomenutog povećanja visine od tla, novi V90 Cross Country 2017 je dobio na širini sa ciljem poboljšanja stabilnosti i smještaja masivnijih, terenskih guma. Inženjeri Volva kažu da su radili na voznim osobinama kako bi ova robusnija izvedba pružala osjećaj vožnje na cesti čim sličniji normalnom V90, i postigli su taj cilj. Mekše i dobro odmjerene postavke ovjesa prožimaju se cijelim automobilom, iako neravnine i rupe stavljaju na iskušenje stabilnost, čak i uz opcionalne prilagodljive amortizere i stražnji zračni ovjes. Pri bržem ulasku u zavoje osjeti se naginjanje, no ciljanim kupcima to neće biti prevelika briga.

Novi V90 Cross Country 2017 impresionira predanošću u off-road modu vožnje zaduženom za teže zadatke, dok „obiteljske“ zadatke obavlja uglađeno i besprijekorno te tako drži korak s većim i popularnijim SUV automobilima. Zbog popularnosti SUV klase očekuje da kupci ciljaju na XC90, ali elegantan dizajn, praktičnost, luksuzan interijer i uglađeno ponašanje na cesti aduti su koji bi trebali osigurati vjerne poklonike ovakvih automobila. Čvrsti Šveđanin je vrlo udoban i profinjen automobil, stvoren za putovanja i sve vremenske uvjete, a jedinu zamjerku možemo pronaći u buci off-road guma koje silaskom sa ceste zaista služe svrsi.

Volvo V90 Cross Country 2017 još uvijek pokazuje da i nakon dva desetljeća postojanja, premium crossover karavan vrlo privlačan izbor vozila. Činjenica da švedski „povišeni“ karavan ima zavidne terenske osobine samo je šećer na kraju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here