SHARE

Čak trećina prometnih nesreća dogodi se zbog pospanosti ili prevelikog umora, govore statistike. Zbog toga se nerijetko na autocesti pojavljuju natpisi na engleskom i hrvatskom jeziku koji upozoravaju vozače da ne voze ukoliko osjećaju umor. Pospan i umoran vozač može biti opasniji od pijanoga, pa nije preporučljivo boriti se sa snom za vrijeme vožnje.


ŠTO IZAZIVA UMOR?

Umor najčešće izaziva monotonija ceste, nepovoljni uvijeti, nezainteresiranost za vožnju, usamljenost te naravno izrazito dugačka vožnja. Prvi znaci umora najčešće se javljaju već nakon dva sata vožnje ili nakon prevaljenih 200 do 500 kilometara. Vrlo je važno, prije odlaska na duga putovanja, odmoriti se te lagano objedovati jer nakon objeda tijelo ima prirodnu tenziju odmarati se.

KAKO GA SE RIJEŠITI?

Energetski napitci su nepredvidljivi pa je preporučljivo izbjegavati ih kod dužih putovanja. Ukoliko osjetite umor, zaustavite automobil te se istegnite i prošetajte. Ako se umor nastavi, preporučljivo je i kratkotrajno odspavati ali nikako ne povećavati brzinu vozila kako bi ranije došli na odredište jer time povećavate mogućnost nesreće. Preporučljivo je i otvoriti prozor ili uključiti klima uređaj kako bi se osvježio zrak i snizila temperatura unutar automobila, no ipak je najvažnije da ne vozite dok se osjećate umorno.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here