SHARE

Otkako je izašla, Pokemon Go igra doslovno je zaludila svijet. Iako se radi “samo” o aplikaciji, njen nevjerojatno brz rast i manijakalno skupljanje animiranih likova popularne franšize postale su glavna vijest u svim sferama društva. Automoto svijet također nije ostao imun na čari ove igre. Interaktivna aplikacija koristi GPS za postavljanje fiktivnih Pokemon likova koje korisnici tada trebaju uhvatiti uz fizičko prisustvovanje lokaciji.

Sve to je vrlo zanimljivo, no Pokemon Go je sa sobom povukao niz neželjenih posljedica kao što je upadanje na tuđi posjed, opasna vožnja i drugi nezakoniti manevri. S obzirom da su igrači potpuno usredotočeni na hvatanje animiranih likova, svijest o okruženju im se potpuno smanjuje. Stoga je Australska policija svim korisnicima aplikacije skrenula pažnju na važnost pridržavanja standarda sigurnosti u prometu, dok je naš GSS zamolio turiste da ne love Pokemone na Velebitu.


Zabilježeno više incidenata u prometu zbog igranja Pokemon Go tijekom vožnje

Iako je relativno “friška” na tržištu, ova besplatna igra postala je uzrokom niza prometnih nezgoda u SAD-u. Jedan dvadesetogodišnjak je u svom pohodu na Pokemone “uhvatio” drvo bratovim automobilom, srećom bez ozbiljnih ozljeda po njega. U istoj državi, maloljetnica je ozlijeđena u naletu automobila prilikom neopreznog prelaska ceste, uzrok – Pokemon Go.

Pokušaji hvatanja Pokemona u automobilima nisu zaobišli ni slavnu stazu “Zeleni pakao”

Jedan zanimljiv slučaj veže se uz vozača dvolitrenog Audija koji je u želji da skupi što više Pokemona pogodio rubnjak i povodom toga dobio sramotnu potvrdu servisa. Navodno da je sve platio u gotovini, bez uplitanja osiguravajućih kuća. Logičan potez, zar ne?
Također, rus nadimka “Boosted Boris” snimio je video lova na Pokemone vožnjom u BMW-u M3 legendarnim Nürburgringom.

Srećom, Boris je unajmio Ring Taxi za svoj pothvat, te se nadamo da nakon ovog videa Nürburgring  neće pohoditi horde Pokemon trenera kako bi se slavnom stazom vozili 50-ak km/h s ciljem hvatanja animiranih likova.

Razumijemo poantu, bili smo klinci, ludi za sličicama slatkih i kul japanskih animiranih likova. Te sličice su sada postale dio virtualne stvarnosti, mi smo odrasli, a velikoj većini vraća se nostalgija. Slogan “Moraš ih skupiti sve!” ponovno je aktualan. Svjesni smo da Pokemon Go izaziva ovisnost i želju za igrom na svakom koraku, samo molimo vas da to ne to činite za vrijeme vožnje. Zbog vlastite i tuđe sigurnosti, a u konačnici i zbog čuvanja limenih ljubimaca. Ako već morate uhvatiti Pokémona dok ste u automobilu, nađite si vozača i vožnju prepustite nekom drugom. Uz navedeno, svakako je potrebno napomenuti da aplikacija najbolje funkcionira prilikom hodanja, te prepoznaje kretanje brže od 15 km/h kojim se gube određene mogućnosti dobivanja Pokemona. Hoće li se ovaj ludi trend nastaviti ovisi o inovativnosti inženjera koji rade na razvoju igre, a dok god vas ova igra veseli pazite na sebe i svoje sugrađane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here