SHARE

Već zadnje dvije godine pratimo trend koji se odvija iza ovih malenih kamera za automobile, koje svakim danom dobivaju sve više na popularnosti. Neki od vas čuli su za njih putem osiguravateljskih kuća, dok drugi putem ruskih YouTube kanala. Kako god bilo, dobili smo nekoliko upita oko upotrebe Dashcama u Hrvatskoj, pa smo odlučili konzultirati se s kolegama iz industrije i napisati članak koji obuhvaća sve informacije oko legalnosti takve radnje. Ako ste i vi odlučili staviti kameru u svoje vozilo i pri tome ne snimati ludorije nego promet mogli biste se naći u neugodnoj situaciju. Zašto? Pročitajte u nastavku teksta.


Zakoni o kamerama u Europi nisu baš jasni

Poznato je kako gotovo svaki Rus u svom vozilu ima dashcam, prvenstveno zbog osiguravateljskih kuća koje iniciraju taj trend. Neki snimke koriste kao dokaz na sudu, dok si drugi podižu popularnost na YouTubeu i društvenim mrežama.

Iako u Rusiji nitko nije imao problema zbog snimanja prometa, dapače, snimka im je mogla biti jedini i pri tome nepobitni dokaz o oslobođenju krivnje na sudu, u određenim europskim državama praksa je drugačija. Primjerice, u njemačkoj pokrajini Bavarskoj sud je donio odluku da dashcamovi krše Zakon o zaštiti podataka zbog neovlaštenog snimanja drugih sudionika u prometu. Ako mislite da se tom problemu susjedne države nisu uključile, onda pazite ovo – ako vas austrijski policajac zaustavi i unutar vašeg vozila primijeti ispravni i namontirani dashcam, na mjestu vas kažnjava s 10.000 eura i oduzima vam kameru. Ako isti prekršaj ponovite, kazna raste na 25.000 eura.

FakeTaxi hrvatskaTo se ne odnosi na taksi prijevoznike koji mogu snimati unutrašnjost vozila, samim time i putnike, ali s vanjske strane moraju imati jasno istaknutu oznaku koja upozorava na kamere. Osim ako ste u Londonu, gdje s vanjske strane nalijepite naljepnicu FakeTaxi i nitko vas ne dira!

Osim Austrije, zabrana upotrebe dashcama vrijedi i u Belgiji, Luksemburgu, Portugalu i Švicarskoj. S druge strane, dashcam je zakonom dopušten u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Francuskoj, BiH, Srbiji, Italiji, Malti, Norveškoj i Španjolskoj. Mađarska je odlučila dozvoliti upotrebu kamera, ali s lošijom rezolucijom snimanja i brisanjem podataka starijim od pet dana. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako mađarski policajci provjeravaju rezoluciju i podatke, vjerojatno im nije dosadno.

Što kaže hrvatski Zakon o kamerama?

Poznati su slučajevi gdje su naši vozači na YouTube stavljali snimke divljih vožnji sebe ili prijatelja da bi im nedugo nakon toga na adresu dolazio sudski poziv zbog počinjenog prometnog prekršaja.  

Dashcam u Hrvatskoj nije zabranjen, međutim, u zakonu postoji zaštita osobnih podataka koja zabranjuje neovlašteno snimanje. Samim time takav dokaz vam ne može pomoći na sudu, može pomoći drugoj strani koja vas može tražiti naknadu za povredu osobnih podataka. Poprilično bizarno, no takva je situacija. Tako da možemo doći do zaključka da se ne isplati baciti novac u nešto čija je korisnost za sada upitna, odnosno ovisi o tome kako se kome na sudu gleda na to.

Pomalo banalan pristup koji bismo voljeli promijeniti

Situacija u kojoj ovakva zabrana postoji je, iz našeg stajališta, nepovoljna za vozače. Zašto ne bismo imali kamere u automobilima? Na kraju krajeva, imalo bi smisla snimiti neopreznog vozača ispred nas koji se bez nekog konkretnog razloga odlučilo osloniti na kočnicu, skrenuti bez žmigavca ili napraviti neku drugu od brojnih situacija se velika većina vas susrela, a tek za dlaku izbjegla sudar.

Osobno držimo fige da se situacija promijeni, no poznavajući naše zakone, legalno korištenja dashcama pričekat će još koju godinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here