SHARE

Česta dramatična scena u filmovima koji uključuju automobile odnosi se na veliki oblak pare koji nezaustavljivo šiklja iz motornog prostora, a potom vozač mahnito otvara poklopac motora i zbunjeno zuri u dim koji isparava. Dok filmovi vole dramatizirati mnoge stvari, stvarnost u ovom slučaju nije toliko izvrnuta. Ako se motor pregrijava, možete vrlo lako vidjeti paru kako izlazi iz njega. Osim toga, lako je primijetiti da kazaljka mjerača temperature motora “luduje” i skače do “crvene zone”. U svakom slučaju, važno je znati što učiniti ako se motor pregrije. Neki od nas su se već našli u tim situacijama iz raznih razloga, a kako bismo svi zajedno bili spremniji za iduće iznenadne slučajeve u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Ako vidite paru tijekom vožnje, odmah stanite sa strane

Ako iz motornog prostora izlazi bilo koji oblik pare ili dima, to je siguran znak da se motor pregrijava. Para možda ne izlazi u gustim oblacima kao u filmovima, ali ako vidite bilo kakve tragove pare obavezno pazite da nađete sigurno mjesto gdje ćete zaustaviti automobil te ne zaboravite odmah ugasiti motor jer se u praznom hodu može nastaviti pregrijavati. U ovom trenutku, ako niste sigurni u čemu je kvar i ne možete sami otkloniti poteškoće, svakako zovite pomoć na cesti. Ukoliko se odlučite sami probati riješiti kvar, budite oprezni i pazite da se poklopac motora i motor ohlade prije podizanja haube. Kada otvorite poklopac motora, pazite da ne dođete u kontakt s parom kako bi izbjegli ozbiljne opekline. Jedan od načina da dobijete osjećaj koliko je vruće u motornom prostoru je da otpustite poklopac motora bez podizanja.

Provjerite razinu rashladne tekućine

Nakon što se uvjerite da se motor ohladio, otvorite poklopac motora i provjerite razinu spremnika rashladne tekućine (ako ne znate gdje se nalazi provjerite u priručniku vašeg vozila). Spremnik je obično izrađen od plastike, a razina rashladne tekućine mora biti vidljiva ispod poklopca spremnika. Ako je razina rashladnog sredstva normalna, možda kvar ipak nije na samom motoru nego je riječ o neispravnom mjeraču temperature. Nakon što ste se uvjerili da se motor ohladio, pomoću krpe ili ručnika zaštitite ruku, uklonite poklopac hladnjaka. Uobičajeno je rashladna tekućina vidljiva ispod poklopca, no ako se motor pregrijava, vjerojatno je više nema pa ju dopunite. U slučaju da nemate dodatnu rashladnu tekućinu, napunite hladnjak vodom. Ovaj postupak bi trebao smanjiti temperaturu motora, ali pažljivo pratite mjerač temperature motora u vožnji. Prije ponovnog kretanja preporučljivo je provjeriti moguće curenje tekućine ispod motornog prostora. Ako vidite da se temperatura motora počne povećavati za vrijeme vožnje, morate se ponovno zaustaviti i napuniti hladnjak rashladnim sredstvom ili vodom. Moramo naglasiti da ovo nije dugoročno rješenje, nego privremeno.

Što može uzrokovati pregrijavanje automobila?

Visoke vanjske temperature ne uzrokuju pregrijavanje automobila, ali ako rashladni sustav automobila ne radi ispravno, to može dovesti do ozbiljnog oštećenja motora i skupih popravaka.
Neki od najčešćih problema pregrijavanja motora mogu biti povezani sa sljedećim dijelovima:

  • Rashladna tekućina – Svaki automobil ima rashladni sustav koji pomaže u održavanju temperature motora. Rashladna tekućina neće moći pravilno cirkulirati ako je neki dio sustava začepljen, neispravan ili probušen. Neispravnost sustava za hlađenje nije samo problematično tijekom vrućeg vremena jer i vrlo niske temperature mogu uzrokovati smrzavanje rashladne tekućine i sprječavanje cirkulacije.
  • Termostat – Termostat vozila je odgovoran za reguliranje količine rashladne tekućine koja protječe kroz motor. Stoga, neispravan termostat može lako uzrokovati pregrijavanje automobila.
  • Niska razina ulja – Ulje automobila ima veću ulogu od samog podmazivanja pokretnih dijelova. Također pomaže u uklanjanju viška topline iz motora. Ako vozilo ima nisku razinu ulja, to može uzrokovati pregrijavanje motora.
  • Ventilator hladnjaka – Ako se ventilator ne uključuje ili ne radi na odgovarajućoj razini, može prouzročiti pregrijavanje automobila. Ventilatori radijatora obično rade uz pomoć električnih motora, tako da svaki mehanički problem može dovesti do toga da ventilator ne osigurava dovoljno protoka hladnog zraka.

Naravno, to nisu jedini mogući problemi koji mogu uzrokovati pregrijavanje automobila. Preporučujemo pronaći pouzdanog mehaničara koji može dijagnosticirati i servisirati vaš automobil te vam pružiti preventivnu zaštitu i savjete kako spriječiti pregrijavanje automobila u slučaju putovanja.

Photo by: Flickr.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here