SHARE

Iako je prošle godine hrvatsko tržište novih automobila zabilježilo malen oporavak u postotku od 5.2 posto više prodanih vozila u odnosu na 2014. godinu, naše tržište još uvijek nije doseglo ni polovicu prodaje iz vremena prije svjetske ekonomske krize. Usporedbe radi, zlatne 2008. godine prodano je 88.265 novih automobila, dok je 2015. ostvarila brojku od samo 35.715 komada. U prijašnje vrijeme, prodavalo se puno više novih od rabljenih automobila, a sada je odnos potpuno promijenjen. Na cestama je sada već pozamašan broj rabljenih vozila, kojih je u prošloj godini registrirano 44.199.

Gledajući ovu statistiku jasno nam je da kupovna moć naših građana pada, a u najboljem slučaju stagnira te se upravo to nameće kao glavni razlog odlučivanja na kupnju rabljenog automobila.

No, s druge strane, novi automobil dolazi iz tvornice direktno u naše ruke, te kao takav ima određeni kredibilitet i prednosti.  Kako bi došli do što povoljnijeg rješenja istražili smo što je sigurnije i isplativije kupiti – rabljeni ili novi automobil?


Izbor i jamstvo prednosti su novih automobila

Kao i kod svega, veći izbor kod kupnje automobila nije na odmet. Za razliku od rabljenog, pri kupnji novog automobila postoji više mogućnosti personalizacije i izbora, pa tako u najgorem slučaju možete birati boju eksterijera, unutrašnjosti, te kakve felge želite.

Također, nakon kupnje novog automobila sigurno ćete mirnije spavati. To proizlazi iz činjenice da ga nije vozio nitko prije vas, nije mogao sudjelovati u bilo kakvoj nezgodi, nije „gažen“ po raznoraznim putevima, unutrašnjost je netaknuta, nije prošao nikakvo trošenje ili habanje materijala i druge stvari koje štete pouzdanosti vozila. Znači dolazi s čistom povijesti koja uključuje izlazak iz tvornice i transport do salona.

Jamstvo je jedan od najvažnijih faktora kupnje automobila i tu dajemo prednost novim automobilima. Mnogi novi automobili imaju primamljiva jamstva koja sežu do čak sedam godina. Rabljeni automobili koje kupujete kod autokuća mogu doći u paketu s jamstvom, ali ono se uglavnom dodatno naplaćuje i traje puno kraće, u prosjeku godinu do dvije.

Moramo naglasiti da novi automobili posljedično s up-to-date tehnologijom implementiranom u njih donose raznorazne gadgete, nižu potrošnju goriva i modernije sustave sigurnosti. Stoga, prije kupnje idućeg automobila razmislite o tome da li patite na nove tehnologije i prednosti koje one donose, ili ste možda ljubitelj stare škole te vam raznorazni gadgeti, ekologija i autonomni sustavi ne igraju baš nikakvu ulogu u vožnji automobilom.

Financiranje kupnje i održavanja budućeg limenog ljubimca

Ako ste kreditno sposobni i bez dugova na leđima, imat ćete manje problema i briga pri budućoj otplati novog automobila. Uz određenu ušteđevinu koju možete iskoristiti za plaćanje dijela cijene automobila možete povoljnije doći do željenog ljubimca. Mnogi proizvođači nude financijske poticaje za nove automobile koji jednostavno nisu dostupni na tržištu rabljenih automobil. To su obično razni oblici novčanih poticaja, sniženog financiranja i kamata. Primjerice ToyotaRenault  i Auto Zubak nude financiranje kupnje novog automobila uz 0 posto kamata, a Honda i Suzuki su nudili plaćanje pola cijene vozila odmah, a drugu polovicu iznosa nakon godinu dana.

Ako ste „zagrizli“ kupiti novi automobil, preporučujemo da provedete vlastito istraživanje i čekate pravu priliku. Tako ćete uspjeti pronaći novi automobil sa zadovoljavajućom cijenom i zanimljivim oblicima financiranja.

No, dajte priliku i rabljenim automobilima, činjenica je im cijene definitivno idu na ruku, a između ostalog to je mnogima glavni razlog zašto se na njih odlučuju. Ako uspoređujete cijene automobila istog segmenta, rabljeni će biti jeftiniji. Relativna prednost cijene rabljenih automobila također može omogućiti kupnju luksuznijeg modela.

Svakako treba imati na umu da automobili gube na vrijednosti svakim prijeđenim kilometrom, ali je najveći pad događa se netom nakon kupnje. Naime, neki modeli mogu izgubiti 40 ili više posto svoje vrijednosti u prvoj godini. Uz rabljeni automobil situacija je ipak nešto drukčija, „najteži“ dio gubitka na cijeni platio je vlasnik prije vas. Osim toga, tu je i manje živciranja oko oštećenja nego li s novim automobilom. Rabljeni automobil već ima određena, veća ili manja oštećenja na laku i limu, pa ne morate panično brinuti o  eventualnim ogrebotinama uglancanog ljubimca.

Uz pametnu kupnju rabljenog, ne morate se bojati njegovog održavanja

Neki novi automobili, uglavnom oni luksuznijih brendova, u cijenu uključuju besplatno redovno održavanje tijekom određenog razdoblja ili kilometraže. Ovisno što sve ulazi u besplatno održavanje, ovakva ponuda definitivno vam može pomoći značajno smanjiti troškove u prvim godinama. Kao i u slučaju jamstva, određene autokuće nude besplatno održavanje kroz zadani vremenski period, a uz to moramo naglasiti da su i novi i rabljeni automobili potrošna roba kada ih kupite, pa je logično da ovisno o kilometrima i starosti neki dijelovi trebaju biti zamijenjeni.

Usporedba cijena – novi i rabljeni automobili

Kao i u svemu danas, cijena igra najveću ulogu u kupnji automobila. Iako je lako zaključiti da su rabljeni automobili jeftiniji, odlučili smo vam usporedbom približiti cijene nekoliko segmenata i time vam olakšati odluku. U našu usporedbu uvrstili smo tri segmenta automobila starosti od tri do pet godina.

U kompaktnoj klasi za primjer smo uzeli Opel Astru. Početna cijena novog primjerka s turbakom obujma 1.4 litre iznosi 138.888 kuna, dok rabljeni stari tri godine i 30-ak tisuća prijeđenih kilometara imaju cijenu od 90.000 do 110.000. Znači ušteda na rabljenoj Astri iznosi od 28.000 kuna na više.

U srednjoj klasi limuzina promatrali smo Mercedesovu C klasu. Cijene rabljenog starog tri godine, s najpopularnijim 2.2-litrenim dizelašem kreću se od 140.000 do 268.000 kuna, ovisno o opremi. U usporedbi sa startnom cijenom novog modela od 316.000 kuna, ušteda je više nego značajna i seže do čak 176.000 kuna. Prema navodima vlasnika, kilometraža promatranih primjeraka kreće se od 30-ak pa sve do 140 tisuća kilometara.

Kod višeg segmenta limuzina analizirali smo cijenu Audija A6. Novi Audi A6 s 3.0 TDI motorom počinje s cijenom od 465.000 kuna, dok se rabljeni proizvedeni 2013 godine, s motorom istog obujma mogu pronaći po cijeni od 230.000 do 351.000 kuna. Raspon prijeđene kilometraže kreće im se od 30.000 do 180.000 kilometara.

Kako je u našem članku o najjeftinijim novim automobilima titulu odnijela Dacia, provjerili smo koji su rabljeni automobili starosti od tri do pet godina dostupni po cijeni od oko 55.000 kuna. Tako se u tom cjenovnom rangu mogu naći automobili poput dizelaša Opel Corse s motorom obujma 1.3 litre, VW Pola koji razvija 75 konja, te Citroena C3 i Peugeota 207 s 1.4-litrenim agregatima. Što se tiče benzinaca, za oko su nam zapeli Renault Clio, Hyundai i20 i Seat Ibiza, prva dva s 1.2-litrenim, a potonji s 1.4-litrenim agregatom.

Rabljeni i novi automobili vode tijesnu bitku, a konačan izbor ovisi o željama kupca

U konačnici odluka hoćete li ćete kupiti novi ili rabljeni automobil nije laka i u potpunosti ovisi o preferencijama svakog pojedinca. Rabljeni automobili nose sa sobom određeni rizik, no on može biti minimalan ako se bira strpljivo i pametno. Moguća ušteda u toj priči svakako je snažan faktor odluke. S druge strane, novi automobili privlačni su svima, siguran su izbor uz garanciju koja jamči ispravnost i štiti kupca. Jedini problem u tom slučaju predstavlja novac i gubitak vrijednosti. Ovim tekstom htjeli smo pokazati što vas čeka u procesu odlučivanja između kupnje rabljenih ili novih automobila, te se nadamo da smo vam barem neke nedoumice uspjeli razjasniti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here