SHARE

U skladu sa zakonom Europske unije, od kraja 2012. godine, gume na svim gospodarskim, teretnim i osobnim vozilima moraju imati naljepnicu sa tri osnovna svojstva pneumatika. Radi se o specifikaciji kočenja na mokroj cesti, buci koju proizvodi pneumatik prilikom kotrljanja te trenju koje utječe na potrošnju goriva a samim time i povećano ispuštanje CO2 plinova, a više o detaljima saznajte u nastavku. Slobodna Dalmacija je napravila odličan pregled svih specifikacija, a mi vam u nastavku donosimo sažetak.


SPECIFIKACIJA O ZAUSTAVLJANJU NA MOKROJ PODLOZI JE NAJBITNIJA

Ušteda goriva vidljiva je kod vozača koji redovito kontroliraju tlak zraka u gumama te tako pravilno napumpana guma donosi uštede goriva dok slabije napumpana guma povećava učinkovitost prijanjanja gume na mokrim cestama. Maksimalna ušteda goriva od čak 7,5 posto moguća je s oznakama “A” zelene boje dok slovo “G” crvene boje simbolizira najnižu uštedu goriva. Izračuni govor da se kroz životni vijek gume oznake “A” može uštedjeti i do 300 eura goriva.

kočenje

RAZLIKA IZMEĐU ZIMSKIH I LJETNIH GUMA

Razlika u kočenju pri brzini od 80 km/h između guma A i G može biti čak 18 metara. Prilikom testiranja, ocjenjuju se tri parametra, a to su otpor i buka kotrljanja te kočenje na mokroj podlozi. Postoji i razlika između zimskih i ljetnih guma pa tako zimske gume imaju lošije ocjene nego ljetne i njihove se oznake, kada su u pitanju kočenje i potrošnja, kreću između oznaka C i E. No, da ne duljimo s informacijama, posjetite Slobodnu Dalmaciju i pročitajte kompletni tekst: Slobodnadalmacija.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here