SHARE

Ferrari nije stran pojam kada je riječ o skupim automobilima, no zauzeti titulu najskupljeg automobila predstavlja poveći uspjeh za tvrtku. Novi potencijalni rekorder punog je imena Ferrari 335 Sport Scaglietti, predstavljen 1957. godine, a prodan je za ni manje ni više nego 35.7 milijuna američkih dolara. Aukcija je održana u Parizu na tzv. Artcurial Motorcars Retromobile događaju gdje se često ostavljaju sulude svote novaca za slična vozila.


Unatoč glasinama, Ferrari 335 nije najskuplji automobil

Ova titula i dalje pripada Ferrari 250 GTO modelu, koji je prodan za 38.1 milijun dolara na aukciji održanoj u Pebble Beachu (Kalifornija) 2014. godine. Uzimajući u obzir inflaciju valute u međuvremenu, za vjerovati je da su ove cifre vrlo blizu jedna drugoj (iako se radi o razlici u milijunu-dva dolara, što je to kada dajete njih trideset). Gotovo je nemoguće procijeniti koji je automobil skuplji te na koju se valutu osloniti i u kojoj godini, no to nas neće spriječiti da bacimo oko i na Ferrari 335, koji nije toliko popularan kao i 250 GTO.

Ferrari 335 Sport Scaglietti predstavlja remek djelo na četiri kotača

Ispod privlačne zaobljene karoserije Ferrari 335 Sport Scaglietti diše punim plućima trkača. Pogoni ga 3,8 litreni V12 motor koji je žario i palio na 12-osatnoj Sebring utrci, osvojivši šesto ukupno mjesto prije vožnje na Mille Miglia utrci gdje je Wolfgang von Trips osvojio drugo ukupno mjesto (iza još jednog Ferrarija).

Nakon ove utrke obujam motora povećan je na 4.1 litre te se sezona utrka nastavila na Maranellu, postavivši novi rekord staze na Le Mansu zaslugama tandema vozača Mike Hawthorn i Luigi Musso. Ovo je samo dio povijesti ovog spektakularnog automobila, ali i najveći razlog pozamašne cijene (ignoriramo činjenicu da se radi o savršeno očuvanom Ferrariju iz 1957.-e).

Kako god bilo, Ferrari 335 je samo jedan u nizu Ferrarija na popisu najskupljih automobila na svijetu, što potvrđuje duboku i bogatu sportsku povijest ove talijanske tvrtke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here