SHARE

Otvaranjem granica koje je prouzročio ulazak Hrvatske u EU, domaći preprodavači zadovoljno su trljali ruke smatrajući da će izbjeći plaćanje određenih trošarina koje su do sada opterećivale kupnju automobila u inozemstvu. Prema postojećim zakonima EU, automobil se sada može kupiti u bilo kojoj državi članici, a iskustva naših građana kažu da procedura kupnje automobila u Njemačkoj nije više toliko zahtjevna naspram vremena prije ulaska u Uniju. Iako je poznato da se u EU PDV na vozilo plaća u državi gdje smo ga kupili, mnoge druge stvari i procedure ostale su nepoznanice. Danas, čak i nekoliko godina nakon našeg ulaska, postoji velik broj ljudi koji ne zna kako kupiti automobil u zemljama EU i, ono najvažnije, da li je to isplativo? Vodeći se time odlučili smo istražiti ovu temu i dati vam sve potrebne informacije na jednom mjestu.

Isplativost osobnog odlaska u Njemačku po automobil?

Njemačka je prije svega sigurna i pouzdana zemlja za kupnju automobila. Tržište rabljenih automobila tamo je poprilično uređeno pa vozilo staro dvije do pet godina možete sa sigurnošću kupiti prema autentičnim slikama na internetu. Sve je vrlo transparentno, a trgovci rado daju sve tražene informacije i potvrde vezane uz automobil. No, najvažnija stavka svakako je ušteda. Naime, ako se odlučite potegnuti do Njemačke na rabljenom automobilu možete uštedjeti i preko 20 tisuća kuna. Primjerice, Mercedes C klase s dizelskim motorom iz 2013. godine je 3 tisuće eura jeftiniji nego li u Hrvatskoj. Situacija je preslikana i za Audijev model A4. Dakle, zbrajajući troškove putovanja i kupnje automobila ušteda je više nego očita. Također, ukoliko ste u potrazi za rabljenim karavanom, Njemačka je pravo odredište za vas. Tamo su karavani jeftiniji od normalnih izvedbi, a s obzirom da su uz to i multipraktični – Njemci ih mahom kupuju.

Priprema za kupovinu automobila u Njemačkoj

Za pretragu i informiranje o vozilima preporučujemo posjetiti portale autoscout24 i mobile.de. Na prvom je obuhvaćeno više tržišta, tako da za kupnju automobila u Njemačkoj možete ručno odabrati njihovu lokaciju od ponuđenih u izborniku. Poželjno je tražiti automobil u provjerenim auto kućama, a nakon što ga pronađete od trgovca možete zatražiti sve podatke i papire vozila na uvid. Ako ste zadovoljni svime viđenim, dogovarate cijenu i uplaćujete kaparu.

Prilikom pretraživanja, kako bi si olakšali pretragu i točnost informacija u oglasu savjetujemo pretraživati trgovce (auto kuće) i automobile koji nude garanciju, postavke takvog pretraživanja prikazane su na slici niže:

preporuke kupnja automobila njemačka
Primjer pretrage na portalu autoscout24.hr

Ako se ne želite mučiti pretragom po tražilicama rabljenih vozila možete i direktno kontaktirati priznate trgovce s vlastitim prodajnim salonima. Svakoj auto kući možete se obratiti mailom ili telefonom, a postoji velika mogućnost da imaju zaposlenih s našeg govornog područja, što je olakotna okolnost ako niste dobri s njemačkim ili engleskim. Stoga, nemojte se ustručavati reći odakle dolazite i zamoliti ih, ako je moguće, da komunicirate s nekim “našim” čovjekom.

kupnja automobila njemačkaKako odabrati auto kuću u Njemačkoj?

Naša preporuka je tražiti renomirane auto kuće s dugogodišnjim iskustvom. Ukoliko ste fan BMW-a preporučujemo auto kuću Bayern Car Gerstmayr. Ovaj trgovac smješten je u gradu Kongisbrunnu koji se nalazi 10-ak kilometara južno od Augsburga. Njihova ponuda rabljenih automobila koncentrirana je na modele BMW-a, ali mogu se pronaći i vozila drugih proizvođača. Za ljubitelje Mercedesa kao stvorena je auto kuća na sjeveru Njemačke u gradu Bremenu – Brinkmann Bleimann GmbH. Kupci skloniji Volkswagenu i Audiju traženi automobil pouzdane kvalitete pronaći će kod auto trgovaca AH T.Kapinsky u Berlinu i AH Lutz u Stuttgartu.

Prije puta u Njemačku za lakši obračun ukupnih troškova preporučujemo pregled kataloga orijentacijskih vrijednosti rabljenih motornih vozila koji će vam dati uvid u vrijednosti rabljenih vozila koja se mogu naći u našoj državi. Jedini problem pri tome može vam stvarati njegova cijena od 866 kuna, a možete ga nabaviti u Centru za vozila Hrvatske. Stoga bi najbolje bilo posuditi ga od nekog ili otići do carine s podacima šasije, te ih zamoliti za okvirnu procjenu cijene vozila koje vas zanima.

Iznos PDV-a na kupnju automobila u Njemačkoj

Iznos PDV-a koji ćete morati podmiriti za kupljeni automobil ovisi o tome jeste li vozilo kupili od privatne osobe ili ovlaštenog prodavača te radi li se o novom ili rabljenom. Primjerice, stopa PDV-a za kupnju novog automobila u Njemačkoj iznosi 19 posto, dok za nabavku vozila od privatne osobe vrijede drukčija pravila. Ako kupujete automobil od privatnih trgovaca obavezni ste platiti pet posto “poreza na stjecanje vozila“. Također, pazite da na računu dobivenom od ovlaštenog prodavača imate upisan obračunat PDV na maržu ili po njemačkom – Verkauf unter Anwendung der Margenbesteuerung.

Da biste uspješno registrirali vaše vozilo imajte na umu da se nakon kupnje automobila u Njemačkoj u Hrvatsku vratite sa sljedećim papirima:

  • valjani račun ukoliko je automobil kupljen kod ovlaštenog trgovca ili kupoprodajni ugovor ako ste automobil kupili od privatne osobe
  • Probne zoll tablice s pripadajućom prometnom dozvolom, te zelena karta s osiguranjem
  • poništenu original prometnu knjižicu vozila gdje je vidljivo ime bivšeg vlasnika i vas kao novog
  • “osobnu iskaznicu” vozila – COC dokument

Sad kada ste zbrojili okvirnu cijenu i zapamtili koji vam papiri trebaju za kupnju budućeg automobila dolazimo do pitanja: Kako do Njemačke? Ukoliko po ljubimca ne idete osobnim automobilom i cilj vam je uštedjeti na putnim troškovima, preporučujemo odlazak busom čije se cijene kreću od 180 do 240 kuna. Ako želite putovati brže i ugodnije, tada možete koristiti usluge avio-prijevoza. Cijena povratne karte od Zagreba do Münchena kreće se od oko 1000 pa do 3000 kuna, sve ovisno o tome kada kupite kartu i u koje vrijeme putujete.

Odlazak u Njemačku po automobil, pripazite na sljedeće

Zbog manjih troškova po povratku u Hrvatsku savjetujemo da se s prodavačem dogovorite da se na računu ne ističe neka posebna oprema ili oznaka kao što je M paket opreme kod BMW-a ili S-line u slučaju Audija.

Moramo napomenuti i da su automobili proizvedeni nakon 2000. godine podložni lakoj manipulaciji brojčanika kilometara, jer se za razliku od starijih generacija takva prevara radi s par klikova na laptopu.

Stoga, svakako pazite ako kupujete automobil u Njemačkoj jer prema njihovom autoklubu ADAC čak trećina svih prodanih rabljenih automobila bila je u doticaju s prevarantskim trgovcima koji manipuliraju brojače prijeđenih kilometara i varaju kupce te im tako naplaćuju veće iznose zbog “manje” kilometraže. Srećom, u tim slučajevima njemački zakon ima upisanu odredbu da trgovac mora uzeti natrag vozilo i izvršiti povrat novca kupcu ako on dokaže da je vozilo manipulirano.

Pri kupnji, od trgovca svakako tražite potvrdu proizvođača koja dokazuje da vozilo odgovara europskim standardima i propisanim pravilima. Potvrda se također naziva i Certifikatom o sukladnosti (COC), a ukoliko ga dobijete uštedjet ćete oko 400 kuna koje biste trebali platiti za isti na homologaciji. Po završetku kupnje željenog automobila trebate izvaditi zoll tablice koje mijenjate prilikom registracije vozila u Hrvatskoj. Možete birati između žutih i crvenih zoll tablica. Boja označava njihovo trajanje, pa su tako žute tablice privremene (vrijede 5 dana) i služe vam za izvoz automobila uz obavezno posjedovanje pripadajućeg osiguranja sa zelenom kartom, te koštaju oko 100 eura. Ove druge, crvene traju minimalno 14 dana, a cijena im starta od 200 eura na više. Idući korak kreće sa zbrajanjem troškova u Hrvatskoj.

zoll tablice

Troškovi njemačkog automobila po povratku u Hrvatsku

Ako ste konačno kupili automobil u Njemačkoj nemojte se prebrzo veseliti, jer ipak ne možete izbjeći davanje djela financijskog kolača poreznicima u Hrvatskoj. Za tu namjenu smišljen je „Poseban porez na motorna vozila“ čiji iznos određuje Carina RH prema procjeni vrijednosti i emisiji CO2 vozila registriranog u Hrvatskoj.

Moramo istaknuti da ste u roku od 15 dana od kupnje automobila obavezni predati poreznu prijavu za obračun i plaćanje posebnog poreza carinskom uredu zaduženom za vaše mjesto stanovanja.

Prvi korak nakon povratka u Hrvatsku odnosi se na homologaciju koja se obavlja u ovlaštenoj stanici za tehnički pregled. Cijena homologacije i pratećih troškova iznosi oko 700 kuna. Zajedno sa zahtjevom za homologaciju trebate priložiti spomenutu potvrdu proizvođača, račun ili kupoprodajni ugovor, stranu prometnu dozvolu i zoll tablice.

Završna faza uključuje odlazak na već spomenutu carinu. Tamo se podaci vozila ubacuju u EUROTAX procjenu te dobivate procijenjenu vrijednost vozila. Nakon pregleda carinika određuje se konačna vrijednost i izdaje vam se porezno rješenje s uplatnicom na iznos poreza koji je određen prema tablicama koje možete provjeriti na linku.

Također, na internetu možete pronaći kalkulatore koji će vam otprilike izračunati porez na automobil koji vas zanima. Kada platite porez s potvrdom o plaćanju idete ponovno u stanicu za tehnički pregled gdje obavite tehnički, a potom slijedi registracija nakon koje vaš automobil možete legalno voziti Lijepom našom.

Zaključno, uživajte u vašem njemačkom ljubimcu

Nakon što ste potrošili nekoliko dana na kupnju automobila u Njemačkoj počastite prijatelje i objasnite im da ovakva odluka nije nikakav bauk, te da se nekoliko tisuća eura koje ste pritom uštedjeli može vrlo pametno utrošiti na druge stvari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here