SHARE

Ugodne temperature su krenule, ljetni godišnji također kuca na vrata, a sve što nam preostaje je isplanirati bijeg na obale našeg Jadranskog mora. Kako vam putovanje ne bi upropastio pokoji problem s autom i stopiranje na lokalnoj autocesti, za vas smo sastavili nekoliko savjeta o tome kako pripremiti automobil za more. Veterani auto industrije upoznati su skoro sa svakim korakom, stoga napominjemo kako je ovo članak usmjeren novim vozačima.


Obavezno posjetite automehaničara i obavite mali servis

Prije kretanja na put potrebno je obaviti mali servis automobila. Situaciju možete pregledati sami, ukoliko se snalazite s time, ili posjetite lokalnog automehaničara. Ono što je potrebno pregledati je stanje tekućina (tekućina za pranje stakla, antifriz), ulja (kočnica, serva, motora), tlak u gumama, stanje kočnica i, naravno, provjeriti i po potrebi napuniti klimu plinom. Nije da je zabavno voziti se na 30+ bez klime.

Provjerite akumulator i stanje tekućine u ćelijama, ukoliko je nedostaje možete dodati destilirane vode, a ako znate da je star i uskoro na izdisaju, najbolje bi ga bilo promijeniti.

Bilo bi dobro upaliti i zagrijati automobil te provjeriti pali li se ventilator, pošto velike gužve na cestama u kombinaciji s visokim temperaturama sigurno budu iziskivale njegov rad. Ukoliko ne radi ili se prekasno pali, riješite to kod autoelektričara.

Pošto ćete na ljetovanju sigurno napraviti puno kilometara, nemojte isključiti mogućnost kiše koja bi vas mogla zahvatiti, stoga savjetujemo da provjerite metlice na brisačima. Po potrebi ih zamijenite novima, jer je to mala i jeftina izmjena koja će vam puno značiti po ljetnim pljuskovima.

Očistite automobil prije polaska, kako mu sunce i sol ne bi naštetili

Svakako prije puta predlažemo da se automobil kompletno očisti, samo zato da nakon povratka s mora imate manje posla oko čišćenja soli, pijeska i ostalih nezgoda koje se znaju nakupiti na našim primorskim cestama. Ukoliko posjedujete kožnu unutrašnjost, svakako predlažemo premazivanje sredstvom za čuvanje kože, isto tako i za plastične površine. Potrebna sredstva možete kupiti u velikoj većini trgovačkih centara, od njihovog sadržaja izdvajamo Sonax. Cijenovno je pristupačan, a kvaliteta zadovoljava amatersku upotrebu.

Ostecen auto od sunca
Jedan od primjera što sunce može napraviti

Po pitanju vanjskog djela, mnogi će reći da im se ne isplati očistiti i polirati vozilo prije puta jer će ga na cesti ponovno zamazati, međutim, ukoliko se ovaj korak odradi, bit će vam znatno lakše (i jeftinije) kasnije oprati automobil od soli, pijeska i ostalih nečistoća. Dakle, poliranje svakako preporučujemo, neovisno radili ga sami ili prepustili to nekom drugom. Takav pristup čišćenju vozila jako je bitan, zato što je vozilo u ovom periodu izloženo suncu, soli, buri, prašini i pijesku – nije da sa sobom na ljetovanje nosite garažu. Ukoliko se ne pazi, odlazak na more može vrlo lako ostaviti ružna i trajna oštećenja na navedenim površinama.

Pratite vijesti i isplanirajte destinaciju

Ponekad najkraći put nije onaj najbrži, u to smo se već hrpu puta uvjerili. Slušajte i pratite vijesti, posebno HAK jer oni vas na vrijeme obavještavaju o poteškoćama u prometu. Bitno je da prethodno isplanirate rutu i svoj plan prilagodite stanjima na cesti. Svakako preporučujemo kombiniranje lokalnih cesti zajedno s autocestom, kao i izbjegavanje problematičnih čvorišta koje uvijek možete saznati putem svakodnevnih novosti i radio postaja. Ponesite sa sobom hladnih bezalkoholnih pića i nešto klope – imajte na umu da ste na odmoru, nemojte forsirati vožnju.

Ukoliko se još uvijek niste osigurali s GPS uređajem, kolege s portala Droid.hr izdvojili su najbolje GPS aplikacije za Android, tako da uz malo truda možete vaš mobitel iskoristit u trenu. Članak se nalazi ovdje: Preporuka GPS aplikacija za Android telefone.

Pripazite na zagrijavanje starijih automobila

Uhvati li vas gužva na cesti, ne bi bilo loše katkad ugasiti automobil da se malo ohladi zbog prevelike vrućine, inače se stvara velika mogućnost pregrijavanja dijelova što kasnije može rezultirati puno većim kvarom. Ako niste u mogućnosti stati, jedan od načina da smanjite temperaturu motora je da pustite grijanje u kabinu, kako bi se vrućina oko motora raširila na veći prostor.

U kratko, to je to. S ovime završavamo naš tekst o pripremi automobila za ljetovanje, a našim čitateljima želimo sretam put i ugodan provod na godišnjem odmoru!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here