SHARE

Nedugo nakon što je zamijenio “osamdesetku” Audi A4 osvojio je 1996. godine nagradu za Croauto, a isti uspjeh ponovljen je i ove godine. Time se pokazuje da cijena nije uvijek presudan faktor ako je riječ o kvalitetnom automobilu, što novi Audi A4 2016 zaista i jest. U 20-ak godina postojanja sa šest milijuna prodanih jedinica, Audi A4 najuspješniji je model svih vremena brenda iz Ingolstadta. Nakon što je prethodna generacija provela na tržištu osam godina, u 2015. godini redizajniran je ovaj bestseller.


Audi A4 2016 – Agresivniji dizajn i bolja aerodinamika

Kao što se od Audija moglo i očekivati, novi A4 2016 nije došao s većim promjenama vanjštine. Farovi su oštrijeg izgleda, a poznata maska došla je s naglašenijim kutevima. Stražnji dio karakteriziraju tanja LED svjetla pa automobil djeluje elegantnije i skladnije. Utegnutijim dizajnom inženjeri su postigli koeficijent otpora zraka od 0.23, koji je ujedno i najbolji u klasi.

U odnosu na prethodnika, novi Audi A4 2016 narastao je za 25mm u dužinu 16mm u širinu, a međuosovinski razmak povećan je za 12mm. Nova generacija ove uspješne limuzine koristi novu MLB platformu pa je unatoč rastu dimenzija lakša za 120 kilograma. Dužina limuzinske izvedbe iznosi 4.726 mm, a karavanska je kraća od starije inačice za 1mm pa sad broji 4725 mm. Limuzinska verzija ostala je na prtljažniku veličine 480 litara, a karavanska izvedba dobila je dodatnih 15 i popela se na ukupnih 505 litara.

Kao ostatak postave ovog proizvođača, novi Audi A4 dolazi s hrpom dodatne opreme za svoje kupce. Opcionalni farovi s LED matricom koje možemo vidjeti i u novoj Astri dostupni su po cijeni od 19.678 kuna.

Audi A4 2016 – Ekskluzivniji interijer i vrhunska tehnologija

S obzirom na rast vanjskih dimenzija i interijer je prostraniji nego prije, a iz Audija tvrde da novi A4 2016 pruža najviše mjesta u unutrašnjosti od svih konkurenata. Unutrašnjost A4 dobila doživjela je puno više promjena nego vanjski izgled. Putnička kabina bila je prilično vremešna u usporedbi s onim što konkurencija nudi, tu posebno mislimo na Mercedes C klase. Stoga su površine i detalji interijera obogaćeni kvalitetnijim materijalima, a kupcima je sad na raspolaganju i veći izbor boja interijera. Uz standardnu LED rasvjetu novo je i sučelje za automatsku kontrolu klime.

Novi Audi A4 2016 dolazi s anatomski oblikovanim sjedalima, a dizajn upravljača neodoljivo podsjeća na onaj iz Audi Prologue Concepta viđenog 2014. godine. Izgled mjenjača je promijenjen i vrlo sličan onome koji nalazimo u modelu A8. Novi MMI sustav uključuje navigaciju, upravljanje na dodir, LTE povezivost i WiFi, te u Plus verziji povećava cijenu vašeg ljubimca za 27.760 kuna. Od tehnoloških novotarija za oko su nam zapeli opcionalni Head-up zaslon i Audijev Virtual Cockpit koji je smješten na mjestu instrumentne ploče, a predstavlja grafički prikaz informacija u digitalnom obliku. Osim što izgleda zaista posebno, zanimljivo je da u ovom sustavu vozač ima mogućnost izbora načina prikazivanja informacija. Činjenica je da su sve navedene značajke poprilično skupe, ali treba imati na umu da ovaj nepoštedni segment u kojem se nalaze BMW serije 3 i Mercedes C klase svojim kupcima pruža vrhunsku kvalitetu i opremu, pa su i cijene primjerene takvoj klijenteli.

Novi Audi A4 2016 – motorizaciju čine snažni turbaci, a cijena raste s dodacima

Novi Audi A4 2016 zainteresiranima na biranje stavlja sedam motora, od koji su tri turbobenzinci i četiri turbodizelaši. Svi modeli dolaze sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem, dok je novi sedam-stupanjski S tronic dostupan kao opcija. Iznimku čini najsnažniji dizelaš koji koristi osam-stupanjski tiptronic automatski mjenjač. Osnovni model starta s 1.4-litrenim benzincem i 150 konja, te je sasvim solidan izbor, a cijena mu počinje od 279.000 kuna. Najsnažniji turbak razvija 252 konjske snage i do stotke poteže za 5.8 sekundi uz 370 Nm okretnog momenta. Zanimljiv je i benzinski ultra motor sa 190 konja, potrošnjom oko 4.8 litara i emisijom od samo 109 grama CO2 po kilometru.

Audi A4 2016 – cijena i motori

Iako će mnogi bježati od dizelaša zbog skandala s emisijama ispušnih plinova, moramo naglasiti da su nove generacije motora usklađene s Euro 6 propisima i ne ulaze među sumnjive agregate. Najoptimalnijom dizelskom verzijom čini nam se dvolitraš sa 190 konja i potrošnjom od 4.1 litre prema tvorničkim podacima. Cijena Audija A4 2016 u takvom izdanju kreće od 315.000 kuna. Za zahtjevnije poslovnjake u ponudi je trolitreni motor koji ovisno o izvedbi, razvija 218 ili 272 konjske snage. Uzevši u obzir novu tehnologiju koja je primijenjena u ovoj generaciji popularne limuzine vjerujemo da se cijenom ravnopravno može nositi s ljutim konkurentima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here