SHARE

Sigurno ste čuli za situacije, ako se već niste i sami u njoj našli, gdje se izuzetno atraktivan automobil u odličnom stanju kupi po povoljnijoj cijeni, a novi vlasnik zbog neiskustva ili neznanja nikako da shvati u čem je “kvaka”. Situacija se najčešće otkrije kada se novi vlasnik doveze do MUP-a na prijepis automobila, a onda doživi neugodnost u kojoj mu službenica objašnjava kako se vozilo ne može prepisati jer postoji dug – drugim riječima, na njemu je teret jer je automobil predmet ovrhe, a vi ste već prodavaču platili. Nimalo zgodna ili zavidna pozicija, no tu smo za vas, a u nastavku saznajte kako ne upast u takvu situaciju i kako provjeriti postoje li ikakvi tereti dugovanja na automobilima koje kupujete.


Prijevara prilikom prodaje vozila sve je češća

Danas je u Hrvatskoj sve više takvih slučajeva i zbog dugova ljudi pokušavaju na sve načine dobiti novac za svoja vozila. Ako se nađete u takvoj situaciji onda ista predstavlja ogroman problem, samo zato što imate ograničen broj opcija. Ako je prodavač savjesna osoba, možete ga zamoliti da vam vrati novce, a vi njemu automobil. Možete se, također, dogovoriti da otplati dug u nekom razumnom roku pa da se “teret” makne, U suprotnom, primorani ste pokrenuti sudski postupak koji bi mogao trajati godinama. To je, naravno, bio slučaj prije, sada se sve to može zaobići korištenjem usluge Fina Info Šasija, gdje je FINA napokon odlučila prevarantima stati na kraj.

FINA

Fina Info Šasija – Nova usluga kojom se planira smanjiti broj prijevara

Kako bi se smanjio broj prijevara, FINA je uvela novu uslugu koja će vam u samo par korak dati informaciju da li je na automobil upisan teret ili ne. Usluga imena ”FINA info šasija” izvršava se putem mobilnog aparata i od vas zahtjeva da imate broj šasije automobila koji planirate kupiti. Provjera se obavlja slanjem SMS poruke na broj 818058, dok u tekst poruke upisujete ključnu riječ “SAS”, razmak, pa broj šasije vozila – primjer teksta za Fina Info Šasija: “SAS PT8ZZCHMPOAT034889“. Vrijeme odgovora je vrlo kratko i može potrajati do maksimalno pet minuta. Odgovor usluge je definiran na tri načina.

Ukoliko dobijete ovakav odgovor:

“Vozilo s brojem šasije VF3CCHMZOET022811 ima status upisano u Upisnik. Više o usluzi na www.fina.hr

Značilo bi da na vozilu postoji neki teret odnosno da prijepis neće biti moguć dok se to ne razriješi. Druga opcija odgovora je sljedeća, a ona govori kako se vozilo može bez problema prepisa i da na njemu nisu upisana dugovanja:

“Vozilo s brojem šasije PT8ZZCHMPOAT034889 nema status upisano u Upisnik. Više o usluzi na www.fina.hr” 

Zadnja opcija odgovora definira kako ste unesli pogrešan broj šasije i ona dolazi u ovom obliku:  “Neispravan upit za WB9TRWERAS248663. Više o usluzi na www.fina.hr

Cijena usluge Fina Info Šasija iznosi 12,50 kn

Cijena poslane poruke biti će naplaćena 12,50 kn s PDV-om, što vam vjerojatno neće biti veliki iznos u odnosu na novac koji ste planirali uložiti u automobil, jer će vam spriječiti probleme koji bi slijedili. Također, ukoliko ste dobili odgovor da ste poslali nevažeći upit, poruka vam neće biti naplaćena. Još bi valjalo napomenuti da se teret može i besplatno provjeriti na stranicama FINE pod uslugom pretrage Upisnika založnih prava pokretnina.

Izvori: autoklub.jutarnji.hr, fina.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here