Home AutoMoto Opel Karl 2015 – konkurentni mališan

Opel Karl 2015 – konkurentni mališan

1303
0
SHARE
Opel Karl 2015

Opel je s modelom Adam ušao u najmanju klasu automobila i tu se proslavio s preko 100.000 prodanih primjeraka u dvije godine. Ipak, shvatili su da s Adamom ne pokrivaju cijelo tržište pošto je Adam dizajnerski model i ima nešto višu cijenu. Kako bi preuzeli dio jeftinijeg tržišta, odlučili su na ženevskom auto showu predstaviti Opel Karl 2015, nazvan po sinu osnivača tvrtke, s kojim bi konkurirali u kategoriji automobila čija cijena osnovne verzije ne prelazi 75.000 kn.


NOVI OPEL KARL 2015 – DIREKTNI KONKURENT

Za sada u toj kategoriji premoć imaju Volkswagen Up, Renault Twingo, Hyundai i10 i Toyota Aygo, no vjerujemo kako će im Karl pomrsiti račune. Dimenzijama je sličan svojim konkurentima od kojih je duži tek za koji centimetar. Sa 3,68 metara dužine i 1,48 metara visine, novi Opel Karl 2015 svojim kompaktnim vanjskim dimenzijama pravi je predstavnik najmanje gradske klase, a teži samo 939 kilograma. Unatoč tome nudi pristojnu količinu prostora. Novi član Opelove obitelji ima na izbor mnogobrojnu tehnologiju za poboljšanje sigurnosti i udobnosti.

Prostranost u kabini je zadovoljavajuća s obzirom na njegove dimenzije, a za lakoću vožnje će se pobrinuti servo preuzet iz Corse.

Opel Karl 2015 hrvatska Opel Karl 2015 cijena

OPEL KARL 2015 – OPREMA I MOTORI

Oprema dostupna za Karla je mnogobrojna dok većina opcija zahtjeva nadoplatu zbog ciljano niske cijene osnovnog modela. Neke od doplatnih opcija su: grijani upravljač, parking senzori sa kamerom, multimedijalni sustav te već postojeći sustavi za sigurnost u vožnji. Zanimljivo je da novi Opel Karl 2015 u ecoFLEX paketu nudi aerodinamički optimizirani prednji i krovni spojler. S tim dodacima potrošnja goriva spušta se do 4,3 litara na 100 kilometara. Osim toga, EcoFLEX paket uključuje dodatne elemente kao što su gume s niskim otporom kotrljanja. Kao Adam i Corsa, Karl također ima City način upravljanja volanom koji smo već vidjeli na Fiat Puntu, a ima ulogu smanjivanja napora pri okretanju, te uvelike olakšava manevriranje. Napomenimo i da Enjoy paket opreme uključuje i tempomat s ograničivačem brzine, što je iznimno korisna opcija za upotrebu u gradskom prometu te u stambenim područjima s ograničenjem brzine od 30 km/h. Unutrašnjost mališana je praktična i sadrži sve elemente koji su potrebni bez nekog prevelikog pretjerivanja te stvara dojam da prostora ne manjka. Na sredini se nalazi ekran koji iznosi sve potrebne informacije, a njegove opcije ovise o doplati opreme. Za vožnju Karlom će se pobrinuti novi trocilindrični 1,0 ECOTEC benzinski motor snage 75 KS razvijen posebno za Opel Karl 2015. Novi motor bi trebao pružiti dobre preformanse zajedno s niskom potrošnjom uz emisiju 99 g/km CO2, jer je razvijan uz pretpostavku da će se glavnina vožnje izvoditi gradskim prometnicama. Novi gradski zvrk na cestama ćemo vidjeti oko ljeta 2015 godine.

OPEL KARL 2015 – PREPOZNATLJIV IZGLED UZ OBNOVLJEN DIZAJN

Dizajn krasi prednja maska sa prepoznatljivim svijetlima te u kombinaciji sa stilom linija već na prvi pogled ukazuje da se radi o Opelu, dok će vam to potvrditi i logo na vodoravno postavljenoj kromiranoj liniji. Izgledom nas podsjeća na stariji model Corse. Posebna pažnja se pridavala detaljima čime Opel Karl 2015 djeluje kao vrlo moderan i živahan automobil, pa se čini kao da ne pripada u kategoriju malih jeftinih automobila.

 

Izvor: autoklub.jutarnji.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here