SHARE

Nakon pet godina provedenih na tržištu i bezbroj zahtjeva ljubitelja japanskih jurilica, čini se kako je Subaru spreman ponuditi BRZ u kombinaciji s boljim performansama. Čim je predstavljen javnosti u 2012. godini počeli smo se nadati dolasku STi izvedbe. Subaruov globalni marketing menadžer Atoshi Atake, tada je rekao: “Već smo imali mnoge zahtjeve zainteresiranih kupaca u vezi s bržom verzijom. Samo ću reći da ćemo sigurno zadovoljiti naše kupce. Već radimo na bržoj verziji.”

Turbom pogonjen novi BRZ STi 2017 vjerojatno nije opcija jer je Azke još u 2012. izjavio: “Želimo zadržati turbo punjenje isključivo za modele kao što je WRX STI.”

subaru brz sti 2017 ubrzanje


Nestrpljivo iščekujemo podatke o performansama novog Subaru BRZ 2017 STi modela

Prije dva dana Subaru je tweetao sliku poklopca prtljažnika BRZ-a sa spojlerom identičnim onome u viđenim špijunskim snimkama, uz teaser tekst: “Stay tuned … 6/8/17. #STI.”

Jasne crte stražnjeg dijela i svjetala otkrivaju da se radi o Subaruovom sportašu. Sve to potpiruje vijesti o potencijalnom BRZ STi-ju, a čini se da i potvrđuje dolazak ovog automobila. No, u kakvom paketu, osim ovog s velikim stražnjim krilom će BRZ STi doći na tržište?

Špijunske fotografije otkrivaju sportsku karoseriju koju je Subaru planirao za STi izvedbu jurilice. Najočiglednija modifikacija je upravo objavljeni dodatak u vidu golemog stražnjeg krila, postavljenog na vrh poklopca prtljažnika. Sudeći prema fotkama novi Subaru BRZ STi 2017 dobit će malo agresivniji izgled s naglašenim pragovima, splitterom i većim otvorima za usis zraka na prednjoj strani.

Nagađa se kako bi prikazani BRZ STi 2017 mogao biti samo sjevernoamerička inačica BRZ tS-a, koji je bio dostupan samo u Japanu. Ekipa Road and Track magazina testirala je poboljšani coupe na Suzuki 2015. godine te su objavili kako je japanska jurilica dobila poboljšanja na polju upravljanja, kočenja i šasije, kao i 18-inčne naplatke obučene u Michelin Pilot Super Sport gume, no sportašu s tS oznakom nedostaje samo jedna stvar koju svi žele – više snage. Nažalost, na dosad dostupnim fotkama primjećuje se da nedostaje karakteristični intercooler po kojem je Subaru prepoznatljiv, što ukazuje na to da vjerojatno nema prednabijanja.

Prostora za punokrvni Subaru BRZ 2017 STi s modifikacijama svakako postoji

Subaru BRZ 2017 (i njegovi klonovi, Toyota i Scion) imaju redni četverocilindraš montiran iznimno nisko u automobilu, do otprilike visine koljena ostavljajući tako dovoljno mjesta za intercooler ispod poklopca motora. Iako je moguće da se on postavi sprijeda, kao i turbina ili kompresor umjesto standardne zračne kutije. Sve su to pretpostavke, no poučeni primjerom BRZ tS-a, nadolazeći paket STi mogao bi biti ograničen samo na poboljšanja u komponentama ovjesa i kočnica.

subaru brz sti 2017 hrvatska

Testni prototip je uočen u Sjedinjenim Američkim Državama, a i sami teaser je objavljen od strane američkog odjeljenja japanske tvrtke, pa nije jasno hoće li se automobil pojaviti i u Europi kada dođe na tržište. Sudeći prema Subaruovom tweetu, sve će biti jasnije 8. lipnja kada očekujemo “otkrivanje”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here