SHARE

Sinonim luksuza i elegancije, Rolls Royce oduvijek nosi imidž smirenog i udobnog stroja s iznimnim naglaskom na bogatstvo i raskoš u kojem njegovi putnici imaju priliku uživati. Silver Shadow II model proizvodio se od 1965. do 1980. godine, s time da je 1976. doživio blaga poboljšanja koja su se najviše očitovala u boljem upravljačkom sklopu. Iako nam na prvu zvuči kao neki superjunak iz DC-jevih ili Marvelovih stripova, oni stariji poznavaoci britanske marke Silver Shadow prepoznaju kao pojam luksuznog i elegantnog automobila 1970-ih godina. Ako ste u Velikoj Britaniji bili bogata osoba ili visoko rangiran državnik, to je ono u čemu su vas vozili. Ljudi nisu brinuli o tome da su osnovni troškovi održavanja na godišnjoj razini pokrivali ekvivalent kupnje nove Honde ili Nissana. Tadašnji moćnici marili su samo za drvene obloge, kožne presvlake, 6.7-litreni V8 i niz otmjenih dodataka koji su personalizirali Silver Shadow.

Rolls Royce Drift automobil


Royce Silver Shadow pokazuje da uz ciljane nadogradnje i teške limuzine mogu driftati

Ovaj oldtimer je personaliziran na nešto drukčiji način nego li očekujemo britanskog profinjenog proizvođača. Ovdje luksuz široke ruke nije tema. U masivne lukove blatobrana smjestili su se kotači koji podsjećaju na one koje vidimo na NASCAR automobilima. Branici su uklonjeni zajedno s kromiranim detaljima i karakterističnim sjajem vanjštine. Umjesto toga gledamo tmurnu Silver Shadow drift zvjerku presvučenu slojem mat crne boje, a umjesto standardnog ugrađen je zračni ovjes kako bi podigao ili spustio veliku limuzinu kad zatreba.

Unutrašnjost još uvijek krasi puno crvene kože koja se može pronaći i na sportskim sjedalima smještenim naprijed. Tu je i posebno dizajnirana aluminijska ručka koja se proteže prema središnjem dijelu konzole, noseći Rolls Royce logotip. Naravno, namijenjena je za upravljanje hidrauličnom stražnjom ručnom kočnicom, u slučaju da poželite ovu 2.5 tonsku limuzinu baciti u drift.

Iako nema ni 200 konja, Silver Shadow suvereno drifta

Ovaj Rolls je imao glavnu ulogu u Supercar Megabuild serijalu na National Geographic Channelu gdje je zadatak bio složiti Rolls Royce drift automobil. Da bi se ispunio taj težak izazov, stražnji diferencijal je zavaren, a automatski mjenjač je modificiran. Veliki 6.7-litreni V8 je remapiran, ali uzevši u obzir da ova britanska krstarica proizvodi samo 189 konjskih snaga u standardnom izdanju, vozač se mora uvelike oslanjati na ručnu kočnicu i zavareni diferencijal kako bi klizio po boku.

drift Rolls Royce

Prindiville PLC ekipa u Londonu procijenila je i dala na prodaju možda i jedini drift Rolls Royce s cijenom od 99.995 funti ili oko 130.000 dolara američkih dolara. To je puno novca s obzirom da se izvorni Silver Shadow može kupiti i za iznos ispod 20.000 dolara. No, ako nemate vremena sami pretvarati tešku limuzinu u zabavan stroj s kojim ćete svuda biti primijećeni, a osobito na zagrebačkom Mičevcu u vrijeme drift sezone, pripremite oko  860.000 kuna za britanski “luksuz”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here