Home Novosti Kažnjavanje mladih vozača iz drugih država

Kažnjavanje mladih vozača iz drugih država

583
0
SHARE
Policija zaustavlja

Tijekom 2014. godine MUP je zbog vožnje u autu snažnijem od 80 kW kaznio 31 stranog državljanina. Tu se postavlja pitanje podliježu li strani državljani našem zakonu ili pak za njih vrijede drugačiji zakoni?


Ulaskom u EU Republika Hrvatska prihvatila je dio zakona koji vrijedi na cijelom području Europske Unije. Samim time podliježe i zakon o sigurnosti prometa na cestama. Jedna od stavki zakona odnosi se na dozvoljenu snagu automobila za mlade vozače na području Republike Hrvatske. Stoga mladi vozači (do 24. godine starosti) zakonski ne smiju voziti automobil snage iznad 80 kW.

ZAKON O “MLADIM VOZAČIMA” NE ODNOSI SE NA STRANE DRŽAVLJANE

kažnjavanje mladih vozačaMeđutim taj zakon vrijedi samo za državljane Republike Hrvatske, ali ne i za strane državljane koji nemaju prebivalište u RH (pod prebivalištem se smatra boravak više od 185 dana godišnje unutar države). Prošle 2014. godine je tako MUP kaznio ukupno 31 stranog državljanina (uglavnom Talijani, Njemci i Česi). Ovo dokazujemo stanje u kojemu se nalazi naše pravosuđe pred očima svijeta. Srećom radi se o malom broju kažnjenih vozača koji će ovo neugodno iskustvo zasigurno pamtiti. Zamislite samo kada bi, pri svakom putovanju u inozemstvo, morali proučiti tuđe zakonske propise i striktno ih se pridržavati.

APSURDNOST ZAKONA – ČAK 75% AUTOMOBILA OTPADA

Prisjetimo se kako je prvotni zakon ograničio mlade vozače na snagu automobila ispod 75kW. Iz toga proizlazi kako mladi vozači ne bi smjeli voziti čak 75% automobila što je apsurdno. Naknadno je granica povećana na 80kW. No, osim mladih vozača, zakon je pogodio i uvoznike svih modela automobila. Tako se prodaja jačih modela uvelike smanjila, što zbog ekonomske krize, što zbog zakona o sigurnosti prometa na cestama koji dovodi do kažnjavanja mladih vozača. Vidljivo je kako, u nastojanju da se uvede red na naše prometnice, MUP izravno krši EU direktivu o vozačkim dozvolama. Vjerujemo kako sankcija u MUP-u neće biti pošto se ipak nazivaju čuvari zakona i kao takvi služe nama kao primjer.

Ovakvi zakoni realan su odraz stanja u državi, a kako smo jedna od top turističkih destinacija, sumnjamo kako će ovakve slike i neugodna iskustva pogodovati našem razvoju na području turizma. Naravno, ulazak u EU samo je otkrio sve slabosti našeg zakonskog sustava i apsurdnost kažnjavanja mladih vozača.

Izvor: autoklub.jutarnji.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here