SHARE

Čini se kako je nagađanjima oko novog Nissan 370Z modela, točnije njegovog nasljednika konačno kraj. Suprotno najavama o crossoveru, suradnji s Mercedesom i drugim glasinama, novi sportski automobil trebao bi biti predstavljen krajem iduće godine, na slavljeničkih 50 godina postojanja Z linije.

Razumljivo je da su Japanci držali na “ledu” buduću generaciju Z modela zbog općeg pada profitabilnosti u segmentu sportskih automobila. Tako je na našu žalost, i Honda odlučila odustati od nasljednika legendarnog S2000, a Toyota i BMW iz istih razloga su se udružili kako bi smanjili troškove u stvaranju nadolazeće Supre i Z4 sportskog automobila.

nissan 370z ubrzanje


Šef dizajna “navija” za nasljednika Nissana 370Z

Nissanov šef dizajna, Alfonso Albaisa prošle godine izjavio je za Autocar kako bi volio napraviti nasljednika modelu 370Z, a osim toga istaknuo da je tržište sportskih automobila izazovno, no on “osobno zagovara” novu Z jurilicu.

Predstojeći model poznat je interno kao Z35 – kodni naziv koji nastavlja proces započet modelom Z31 pokrenutim 1983. godine. Sudeći prema informacijama visokopozicioniranih čelnika tvrtke, novi Nissan sa Z oznakom dijelit će tehnologiju sa sljedećim Infinitijem Q60. Zajednička će im biti platforma za pogon na stražnje kotače, postava motora i električnog sustava.

Dimenzije nasljednika modela 370Z pružat će odraz luksuznijeg Q60. S dužinom od 4520 mm, širinom 1890 mm i 1240 mm visinom bit će malo veći od postojeće jurilice koja je u proizvodnji od 2009. godine.

Kao i za coupe verziju, Nissan planira nasljednika 370Z Roadstera. Dolazak toples inačice izgledan je nešto kasnije, ne prije 2021. godine.

Snaga za novi coupé i kabriolet čiji naziv bi mogao glasiti 400Z, planira se crpiti iz Nissanovog turbaka, 3.0-litrenog V6 motora čiji opseg upotrebe je vidljiv u brojnim postojećim modelima, uključujući Infiniti Q50 i Q60. U standardnoj verziji novog Z automobila, VR30DDTT motor bi trebao razvijati oko 405 konjskih snaga i 475 Nm okretnog momenta.

Za usporedbu, Nissan 370Z pokreće turbom punjeni 3.7-litreni V6 motor koji ispucava 328 konja i 363 Nm okretnog momenta. Top izvedba novog Z sportaša rezervirana je za Nismo verziju s pogonom na sva na četiri kotača. Očekivani dolazak na tržište je 2021. godine, a Japanci su joj namijenili pogonski sklop 3.0-litrenog V6 turbaka s velikih 482 konja i 611 Nm okretnog momenta.

nasljednik nissana 370z

Nadamo se da Nissan sprema punokrvnog nasljednika modelu 370Z

Iako je još uvijek rano, pretpostavljamo da Nissan namjerava otkriti oblik novog Z automobila u obliku koncepta na Tokyo Motor Showu u listopadu ove godine, dok bi prema tom planu proizvodna verzija trebala biti otkrivena na Auto Showu u Los Angelesu 2019-e. Bila bi šteta da se ove informacije o legitimnom nasljedniku modela koji je obilježio Tokyo Drift filmski uradak, te zahvaljujući kome smo svi naučili što znači “driftanje” ne pokažu istinitima. U konačnici, ugledali mi novi Nissan 400Z ili ne, pojam drifta uvijek ćemo s velikim uzbuđenjem i osmijehom na licu povezivati upravo sa Z linijom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here