SHARE

U 2016-oj godini Opel Astra zaista i jest neprikosnoveni pobjednik, a to dokazuju nagrade za svjetski i hrvatski automobil godine. Koliko će to dati vjetar u leđa prodaji novog modela u Hrvatskoj, ostaje nam za vidjeti, ali ovakve nagrade imaju svoju težinu i svatko tko odabere ovaj automobil neće pogriješiti. Priča o ovom poznatom kompaktu počinje s modelom Kadett 1936. godine i nastavlja se s novom generacijom Opel Astre 2016. Do sada je proizvedeno 24 milijuna primjeraka ovih Opelovih perjanica, a svjetska premijera Astre na 2015 Frankfurtskom Motor Showu označila je početak novog poglavlja u njenoj povijesti.

Ovo je prvi model Opela razvijen na temelju novih prioriteta i ciljeva postavljenih od strane glavnog direktora Karl-Thomas Neumanna i Drive! 2022 strategije. Nova Opel Astra 2016 izrađena je na potpuno novoj, laganoj arhitekturi vozila, pogone ju isključivo najnovije generacije motora i omogućuje modernu povezivost, te tako nastavlja tradiciju tvrtke i u kompaktnu klasu uvodi nove mogućnosti dosad viđene samo u višim segmentima.


Nova Opel Astra 2016 – Elegantnije dimenzije i novi motori

Nit vodilja za stvaranje nove Astre bio je koncept Monza predstavljen na Frankfurtskom Motor Showu 2013. godine, a buduće dizajnersko usmjerenje Opelovih modela temelji se upravo na njemu. Ovisno o izvedbi, nova Opel Astra 2016 lakša je od 120 do 200 kilograma od svog prethodnika. Svaka komponenta automobila izrađena je u svrhu kompaktnog dizajna i laganih materijala. Težina karoserija smanjena je za 77 kilograma (više od 20 posto), a dodatne mjere olakšavanja rezultirale su još većem smanjenju težine u ostalim dijelovima automobila. Ovaj tretman mršavljenja i optimizirane šasije novoj generaciji Astre donio je bolju agilnost i udobnost u vožnji.

Ukupna dužina Astre 2016 je 4,37 metara, što je gotovo 50 milimetara kraće od prošlog modela, dok je širina je smanjena za pet milimetara i sada iznosi 1,81 metara. Visina je također smanjena za 25 milimetara na oko 1,48 metara. Opelova dizajnerska filozofija vidljiva je u isklesanom dizajnu i tečnim linijama, a time nova Opel Astra izgleda dinamičnije i elegantnije nego ikad prije. Također je dostupna u izvedbi s pet vrata, te Sports Tourer (karavan) verziji.

Ispod haube nove Astre 2016 nalazi se potpuno nova paleta motora. Snaga varira u rasponu od 95 do 200 konjskih snaga. Dizelski i benzinski motori imaju zapremninu od 1.0 do 1.6 litre, a zajedničke su im tri stvari: visoka učinkovitost, odličan odaziv na gas i uglađenost. Startni model čini 1.4-litreni benzinac s ravno 100 konja. Najboljim benzinskim izborom čini nam se turbak istog obujma sa 150 konja, a kod dizelaša optimalne performanse i potrošnju pružit će 1.6-litreni CDTI sa 136 konjskih snaga. Za one većih apetita rezervirani su turbaci s 200 konjića u benzinskoj izvedbi i 160 u dizelskoj.

Opel Astra 2016 – Sigurnost i oprema višeg segmenta

Nova Opel Astra 2016 opremljena je revolucionarnim svjetlosnim sustavom naziva IntelliLux s LED matricom koja omogućuje vožnju s dugim svjetlima bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu. Svjetlosni sustav se sastoji od 16 LED segmenata – osam na svakoj strani vozila, a koncipiran je tako da automatski i stalno prilagođava duljinu i raspodjelu svjetlosnog snopa u prometu. Vozaču u vožnji nove Astre pomaže velik broj sigurnosnih sustava od kojih ćemo spomenuti neke najbitnije.

Zanimljiva je Opel Eye kamera zadužena za praćenje prometne signalizacije koja zajedno s navigacijom preporučuje najbolju rutu do željenog odredišta. Upozorenje pri napuštanju prometne trake unaprijeđeno je Lane Keep Assist funkcijom koja automatski korigira upravljač u slučaju da vozač nenamjerno skreće iz trake. Također, tu je i Forward Collision Alert koji reflektirajućim LED svjetlom u vjetrobranskom staklu uz zvučni signal i pop-up ikonu upozorava vozača o potencijalnim opasnostima, te ako vozačeva reakcija nije pravovremena vozilo automatski koči. Osim toga, Astra raspolaže i sa sustavom za nadzor “mrtvog kuta”, te naprednim parkirnim asistentom koji omogućava automatsko parkiranje automobila na pritisak gumba. Govoreći o udobnosti, velika pozornost posvećena je ergonomiji sjedala, a ista su opremljena funkcijama poput grijanja, masaže i ventilacije.

Nova Opel Astra 2016 – Cijena na razini prethodnika

Vjerovali ili ne, cijena svjetskog automobila 2016. godine unatoč brojnim novostima ostaje nepromijenjena u odnosu na prethodnika. Startna cijena nove Opel Astre 2016 je 122.472 kune, a odnosi se na atmosferskog 1.4-litrenog benzinca sa 100 konja. Nama primamljivo izgleda kombinacija dizelaša sa 136 konja i Start/Stop sustavom koji se može dobiti za prihvatljivih 147.971 kunu. Ostale detalje o novome kompaktu iz Opela potražite kod Hrvatskih zastupnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here