SHARE
Sudeći prema automobilima koje Honda plasira na tržište u posljednjih nekoliko godina, ali i povratku u Formulu 1 možemo zaključiti da se ovaj japanski div automobilske industrije vraća svojim trkaćim korijenima. Iako “Kei” model S660 proizveden samo za Japansko tržište, a novo čudo tehnologije s kultnim NSX imenom osim što ima paprenu cijenu nije ni dostupno u Hrvatskoj, za sve ljubitelje sportskih automobila ostaje nada da će Honda što prije oživjeti legendarni S2000. Ova jurilica trebala bi cijenom i performansama  biti smještena ispod NSX-a, a to bi se moglo dogoditi 2018. godine, na sebe svoje 70. obljetnicu postojanja brenda.

Sve informacije ukazuju na početak razvoja nove Honde S2000

Također, postoji određena sličnost ili nagovještaj, kako se uzme, s obzirom na to da je Honda startala sa S2000 1998. godine, kako bi proslavili svoju 50. godišnjicu. Sada 20 godina kasnije, prema glasinama koje dolaze od proizvođača mogli bismo gledati predstavljanje novog automobila i motocikla. Neimenovani izvor kaže: “Rađen na temeljima MotoGP jurilice, motocikl će biti nešto slabija, cestovna verzija modela RC213V-S, a što se tiče automobila, očekujte nešto posebno. Veličinom će biti sličan Mazdi MX-5, ali Honda će imati puno više snage.”
nova honda s2000 2018
Skeptici će reći da Honda nema platformu za proizvodnju sportskog automobila sa stražnjim pogonom. No, činjenica je da maleni S660 i potpuno novi NSX imaju jedinstvene platforme, pa zašto istu stvar Honda ne bi napravila i za novi S2000?
Hondini čelnici već neko vrijeme sramežljivo nagovještavaju mogućnost stvaranja sportskog automobila sa stražnjim pogonom koji će biti pozicioniran ispod perjanice NSX-a, a tome svjedoči i izjava CEO-a Honde koji je još 2014. godine na Detroit Motor Showu komentirao da imaju želju stvoriti takav automobil, ali i naglasio da neće ići u proizvodnju prije 2017. godine.
Još jedan dio slagalice koji ukazuje na novi sportski automobil je Acura Precision koncept predstavljen na ovogodišnjem Detroit showu. Coupe postavljen na platformu s pogonom na stražnje kotače, prednje smještenim 2.0-litrenim turbakom neodoljivo budi zanimanje za budućnost nove Honde S2000.
Varijacije na temu izgleda buduće japanske jurilice možete pogledati u galeriji:

Nova Honda S2000 2018 još uvijek nema jasno definirane performanse, a cijena je nepoznanica

Očekuje se da će nova Honda S2000 2018 težiti manje od 1315 kilograma, a iako se nagađalo da će ju pokretati 1.5-litreni turbak snage oko 180 konja, izglednije je da će dolaziti u kombinaciji s blago oslabljenom verzijom 2.0-litrene turbo jedinice preuzete iz Civic Type R-a. Također se govori i o mogućoj R verziji s preko 300 konja pod haubom, ali pričekajmo prvo “običnu” verziju pa ćemo lako dočekati Type R-a.
S obzirom da se motor najsnažnijeg Civica, kao i NSX proizvodi u SAD-u Honda je odlučila proizvoditi novu jurilicu odmah pored NSX-a u svom pogonu u Ohiu, a spomenuti izvor kaže da veliki broj osoblja razvojno-istraživačkog odjela iz Japana već radi na automobilu. Početna cijena Honde S2000 2018 još je nepoznata, a nagađa se o iznosima od 35.000 do 50.000 eura.
Brojke se poklapaju, prostor za novi model postoji, a glasine i novosti su na svakom koraku. No, neovisno o tome kada će cestama juriti nova Honda S2000, ove najave svakako govore da je japanski proizvođač odlučio obnoviti svoje trkaće naslijeđe i voditi se poznatom rečenicom legendarnog Soichira: “Bez utrkivanja nema ni Honde.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here