SHARE

Tijekom desetogodišnjeg upravljanja Volvom, Ford se nije previše trudio predstavljati nove modele, što je dovelo do pada prodaje i loših financijskih rezultata. Kineski proizvođač automobila Geely 2010. godine preuzima Volvo za svega 1,8 milijardi dolara. Volvo je pod kineskom upravom odlučio izbaciti novi model najvećeg SUV-a. U Zagrebu nam je predstavljen u potpunosti promijenjeni model XC90 koji direktno konkurira britanskom Range Roveru te njemačkom Audiju Q7 i BMW-u X5. Volvo je ovim modelom izazvao pravu revoluciju, a u nastavku saznajte zašto to mislimo.


Iako je Volvo pod kineskom upravom te se očekuje prebacivanje proizvodnje u Kinu, ovaj model je u cijelosti razvijen i napravljen u Švedskoj, pa se smatra da nije došlo do gubitka kvalitete. Najhrabriji potez Volva je razvoj novog XC90 otpočetka na novoj platformi u potpunosti iz nule i sa prethodnikom nema niti jedan zajednički vijak što se pokazalo kao vrlo dobra odluka i vjerujemo kako će “ukrasti” dobar dio tržišta.

Volvo XC90 2004 Volvo XC90 2015

VOLVO XC90 2015 – GLAVNE RAZLIKE IZVANA

Oblik automobila vrlo je sličan prethodnom modelu koje je na tržište izašao davne 2004. godine, a redizajniran je 2007. godine tek malim izmjenama. Noviteti su vidljivi u modernim led svijetlima, zaobljenim linijama, velikom prednjom maskom popraćenom novim Volvovim logom ispod kojeg se nalazi kamera za pomoć u vožnji, modernim svijetlima za maglu i velikim brojem kromiranih dijelova. Što se tiče dimenzija, XC90 je malo proširen i produljen, a uz pomoć čelika visoke čvrstoće masa je smanjena na dvije tone čime su poboljšane preformanse vozila u vidu boljeg ubrzanja i niže potrošnje, a ujedno je i povećana sigurnost pri sudarima jer je vozilo sada puno čvršće.

VOLVO XC90 2015 – UNUTRAŠNJOST JE POTPUNO PROMIJENJENA

Unutrašnjost odiše komforom i velikim prostorom koji nudi sve što je potrebno nadohvat ruke, a s druge strane ne zamara prenapućenosti. Kvaliteta materijala je na visokoj razini i ne bi ih se posramio niti neki luksuzniji automobil. Sve je na svojem mjestu i tipke su svedene na minimum, dok za kontrolu svih funkcija služi veliki zaslon veličine Ipad-a sa Appleovim CarPlay sustavom koji pruža sve potrebne informacije. Vrlo je važno spomenuti i treći red sjedala koji omogućava vožnju većeg broja putnika i pogodan je za veće obitelji, taksije ili rent a carove koji bi baš zbog toga mogli odabrati ovaj model.

Volvo XC90 interijer Volvo XC90 lcd zaslon

Sigurnost je stvarno na visokom nivou kao što smo već navikli kod Volva, a neke nove značajke kao sustav zaštite prilikom izlijetanja sa ceste ili radar koji nadzire više vozila oko vas, tek su samo dio toga što ovaj model pruža u pitanju sigurnosti. Tu se nalazi i senzor mrtvog kuta koji pali malu led diodu i time označava da vam se drugo vozilo nalazi u mrtvom kutu.  Za sprečavanje izlijetanja prilikom umora se brine sustav koja vas budi u slučaju da izađete iz svoje trake. Ukoliko se bojite veličine ovog masivnog SUV-a zbog parkiranja, nemojte. Tu će vam pomoći Volvova 360° kamera koja vam na zaslonu pokazuje sve objekte u blizini u svih 360 stupnjeva oko automobila. Zbog svih tih, a i mnogih drugih sigurnosnih rješenja smatramo kako je novi XC90 možda i najsigurniji automobil trenutno na cestama.

Volvo XC90 sigurnost Volvo XC90 sigurnost

VOLVO XC90 2015 – IZBOR MOTORA I NOVE CIJENE

Ponuda motora je bazirana na dvolitrenim četvroclinidričnim Drive – E motorima, od kojih kupci na izbor imaju benzinski T6 snage 320 KS, dizelski D5 sa 225 KS i hibridni T8 koji kombinira 320 KS motor sa 80 KS elektromotorom. Cijena ovog luksuznog SUV-a je prava sitnica. Osnovni dizelski model sa Kinetic paketom opreme počinje na 567,580 kuna, a benzinski sa istom opremom počinje na 633.150 kuna, dok hibrid sa boljim paketom opreme košta 743,223 kune. Ukoliko smo vas zainteresirali, za više informacija kao i probnju vožnju ovog sjajnog automobila provjerite na službenoj stranici Volva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here