SHARE

Prije 30-ak godina malo nas je računalo na elektrifikaciju automobila koja trenutno svakim danom dobiva sve veći zamah. Činjenica da se tehnologija u svim industrijama razvija “warp” brzinom i ne bi nas čudilo da za nekoliko desetaka godina gledamo hover automobile tj. vozila. Slično razmišljanje ima i dizajner Jomar Machado, te se odlučio stvoriti 60-ak koncepata za zrak i cestu.

Prikazana hover vozila izgledaju stvorena po uzoru na Cartoon Networkovu animiranu uspješnicu The Jetsons. Grafički dizajner i 3D umjetnik svojim vještinama digitalnog dizajna kreirao je čitav niz futurističkih lebdećih vozila, a neka od njih su posebno zanimljiva. Ima tu svega, od opasnog Bugattija sa strojnicama, do Mustanga s raketnim bacačima, a svi oni izgledaju kao bačeni u ratnu post-apokaliptičnu sferu.

hover vozila


Vječni rekorder i američka zvjerka uklopili bi se u roster automobila budućnosti

Karoserija rekordera u odlasku, Veyrona iskorištena je za prikaz letećeg superautomobila budućnosti, a da cijela stvar ne bi bila previše sterilna, dodana su četiri pištolja na prednji branik, zajedno s metalnim dodacima na vjetrobranu i prozorima, te skupom velikih usisnih otvora na krovu. Znamo, ovo izgleda kao nastup Mad Maxa u Star Wars svemiru 4267. godine.

Američki dugogodišnji ponos, Mustang u svakom izdanju izgleda posebno, a pod digitalnim okom gospodina Machada postao je krajnje intrigantan koncept. Slično kao i Bugattiju, kotači su zamijenjeni hover mašinama visoke tehnologije, a moramo napomenuti da su dotični nešto širi u odnosu na oldschool izgled onih viđenih na Veyronu. Ista dizajnerska crta prati vjetrobransko staklo i prozore prekrivene metalnim zavjesama visoke čvrstoće. Prigodno za rat budućnosti, na mjesto danas popularnih maglenki ugrađeni su raketni bacači, a divovsko stražnje krilo brine se za potrebna aerodinamička svojstva tijekom leta kroz opasna prostranstva i pustopoljine.

Porscheov klasik nije izgledan dio vozila budućnosti, ali ga je lijepo vidjeti u opasnom izdanju

Porsche 356 jedan je od skupljih klasika u današnje vrijeme, a s obzirom da vrijednost ovakvih primjeraka ima samo tendenciju rasta u budućnosti, nekako teško vjerujemo da bi se sretni vlasnik odlučio za preradu u brutalni lebdeći stroj. Ovakvi dizajnerski izleti služe upravo prikazivanju impresivnih, kul vozila budućnosti pa ne možemo reći kako ovaj klasik iz 50-ih ne bi bio impresivan primjerak borbene lebdjelice za nekih 2000 godina. Koristeći istu tehnologiju kao Mustang i Veyron, ova ispolirana jurilica pojačana je s tri rakete s bočne strane, a pored masivnijeg prednjeg branika dodani su i decentni pištolji, po jedan ispod svakog fara. Naravno, umjesto vjetrobranskog stakla, tu je debeli metal čija uloga je zaštita od raznih raspadnutih ostataka i oružja.

automobili budućnosti slike

Koncepti vozila budućnosti imaju opravdanu podlogu, a jedino je pitanje vremena kada će postati dio svakodnevice

Razumljivo je da trenutno mislimo kako nam do ovog stadija preostaje još pozamašan broj godina, ali unatoč tome primamljivo je razmišljati o automobilima budućnosti. Nismo bili oduševljeni “upadom” električnih jurilica u već uljuljkani svijet glasnih i naftom pokretanih motora, no oni su već vrlo bitan dio naše svakodnevice i neminovno su budućnost prijevoza. Iako nam se vožnja električnih hover vozila danas možda čini nedostižnom, ni ne sumnjamo da ćemo jednog dana (za cca 2000 + godina) voziti zvjerke nalik onima iz Star Wars filmova.

Dio ostalih vizualnih rješenja za vozila budućnosti možete vidjeti u galeriji:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here