SHARE

Od 1967. do 2002. Pontiac je proizvodio sada već pomalo zaboravljeni Firebird model. Ovaj automobil bio je prava ikona, a slično kao Mustang i Camaro kojima je konkurirao dolazio je s pogonom na stražnje kotače, te pogonskim jedinicama sa šest i osam cilindara dok je najsnažnija inačica razvijala preko 330 konjskih snaga. Nažalost, nakon 35 godina na tržištu, proizvodnja Firebirda je ugašena, zajedno s ostatkom brenda Pontiac ubrzo nakon toga.

pontiac firebird tt koncept


Pontiac Firebird je automobil koji GM treba oživjeti

Takav tužan rasplet događaja nije nas spriječio da zamišljamo kakav bi mogao biti moderni Pontiac Firebird, a u tom smjeru razmišlja i dizajner Kasim Tlibekov. Digitalna izvedba Firebirda za 2017. godinu nosi naziv Pontiac Firebird TT koncept – TT oznaka vjerojatno upućuje na biturbo motor, a zvjerka izgleda brutalno i svakako bi “živi” primjerak mogao stati uz bok s trenutnim “muscle” Amerikancima.

Osim crnog eksterijera, naplataka i wide body kita, ima niz sličnosti s drugom generacijom Firebirda koji je žario i palio 70-ih i 80-ih godina. Pravokutna prednja maska i podijeljena rešetka najviše se ističu, dok nakošeni stražnji i oštri bočni profil podsjećaju na moderni Mustang i Camaro. Stražnji dizajn pokazuje dodatne retro detalje kao što su odvojena svijetla i karakteristične “rolete” na stražnjem prozoru. Dodavanje stražnjeg krila i masivni difuzor odaju dojam jurilice spremne za utrke. Iako autor nije otkrio specifikacije snage i pogona, pretpostavljamo da bi novi Firebird i dalje koristio velike motore s četiri, šest i osam cilindara koje možemo pronaći u Chevy Camaru.

Iako Pontiac Firebird TT koncept izgleda odlično, ne očekujemo vidjeti uskrsnuće ikone GM-ova portfelja u skoroj budućnosti. Tvrtka nema planove vraćanja Firebirda na tržište, a još manje razmišljaju u tom smjeru o Pontiac brendu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here