SHARE

Audi A3 praktički od svog debija na tržištu je bio percipiran kao “luksuzniji Golf”, a limuzinskom izvedenicom ušao je u novi segment započet Mercedesovim lansiranjem CLA modela – premium kompaktnih automobila. Prošle su gotovo tri godine od kada je Audi predstavio novu generaciju ovog popularnog modela. Limuzinska izvedba je odlično prihvaćena kod kupaca, a za 2016. godinu su pripremili redizajn ove inačice, ali i ostalih verzija. Predstavljanje očekuje se tijekom ove godine, a iz do sada dostupnih fotografija može se može primijetiti da će novi Audi A3 2016 krenuti smjerom novog A4.


Audi A3 2016 – Dizajn tradicionalno prati smjernice ostatka ergele

Pod time prvenstveno mislimo na nova prednja i stražnja svjetla koja su dobila još agresivniji izgled, dok je dizajn utegnutiji nego prije. Naravno, Audijev stil u kojem se dizajn minimalno mijenja od modela do modela zadržavajući karakteristični oblik prednjeg dijela nastavlja se i na novom A3 2016.

Mnogi upravo takvu sličnost najviše zamjeraju brendu iz Ingolstadta. Imajući to na umu, jasno je da većih vizualnih promjena neće biti. Unatoč tome, prodaja automobila ovog brenda nije patila, a vjerujemo da će se novi Audi A3 2016 uklopiti u taj trend.

Promjene koje očekujemo na novom Audiju A3 2016 odnose se na novu singleframe masku, farove i stražnja svjetla, a primijenit će se na sve izvedbe – hatchback, sportback i vjerojatno najatraktivniju limuzinsku inačicu. Unutrašnjost će biti osvježena još kvalitetnijim materijalima uz maksimalno funkcionalan raspored središnje konzole.

Naravno, tu je i potpuno digitalna instrumentna ploča koja je svoj debi doživjela u trećoj generaciji Audija TT, a upotrebljena je i u novom A4. Novi trokraki upravljača trebao bi također biti preuzet iz posve novog A4. Infotainment sustav MMI u novom A3 2016 doći će obogaćen novim značajkama.

Audi A3 2016 – Promjene zahvaćaju i motorizaciju

Audi A3 2016 Sportback bit će dostupan s TFSI turbo benzincima i TDI dizelašima. Kod motora se očekuje uvođenje trocilindričnog turbo agregata jedne litre iz Golfa koji razvija 115 konjskih snaga i 200 Nm okretnog momenta. Osim toga, šuška se o ugrađivanju novog 1.8-litrenog turbaka sa 190 konja. Ostali izbor motora ostat će jednak kao i u Audiju A3 2015.  Prijenos snage će biti kombiniran sa 6-stupanjskim ručnim, 6-brzinskim S tronic i 7-stupanjski S tronic mjenjačima.

Audi A3 2016 – Cijena nije objavljena kao ni datum premijere

Cijena za novi Audi A3 2016 još nije najavljena, govori se o iznosima oko 30-ak tisuća dolara. Predstavljanje očekujemo oko rujna ove godine, a ovaj kompakt kao i njegov prethodnik preuzima sve značajke i sličnosti od “starije braće”. To ne znači kako je Audi loš automobil, no nažalost sve više nam se čini da modele ovog brenda dijeli samo veličina i cijena svakog od njih. Dizajn interijera i eksterijera, tehnologija, pa čak i motori gotovo su identični. Shvaćamo filozofiju Audijevih čelnih ljudi i nastojanje da nude podjednaku razinu kvalitete i opremljenosti u kompaktnoj klasi kao i u najluksuznijoj limuzini, no takav pristup ne potiče nikakve emocije kod kupaca niti izdvaja bilo koji automobil iz široke ponude.

Vjerujemo da ekipa iz Ingolstadta ima vrlo opravdane razloge za ovakve poteze, ali ipak bismo voljeli vidjeti da Audi A3 2016 i ostatak njihove ergele svojim izgledom i ponudom u svakom auto-entuzijastu probude znatiželju. Znamo da Audi to može, a hoće li promijeniti smjer u budućnosti, ostaje nam čekati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here