SHARE

Iz BMW-a kažu kako su svjesni da će M modeli poput M3, M4 i M5 neizbježno postati električni u budućnosti, no prije toga pogonski sklop ovih jurilica bit će hibridna kombinacija. Čisti električni BMW M automobil je “neizbježan”. – mišljenje je šefa BMW-ovog odjela za performanse, Franka Van Meela.

Na nedavnom Detroit Motor Showu, Meel je rekao: “To će se dogoditi, ali pitanje je kada će se dogoditi. Trenutno još uvijek postoji problem omjera snage i mase električnih automobila čime se teško uklapaju u filozofiju motosporta.”

bmw električni m modeli


Budućnost BMW M modela su još bolje performanse

Da bi se premostio jaz između trenutne ponude vozila s M oznakom i potpuno električnih modela, prvi korak je postavljanje hibridnih motora u ove jurilice. Suprotno uvriježenom razmišljanju, ovi pogonski sklopovi neće imati za cilj jačanje učinkovitosti već će prioritet biti performanse.

“Već smo vidjeli start/stop sustav u vozilima M odjela, a sljedeći korak je elektrifikacija. Na kraju će na tržištu biti dostupni potpuno električni M modeli, ali do toga treba proći neko vrijeme”, dodao je Meel. “Naravno da smo u bliskom kontaktu s timom koji radi na projektima „i“ automobila sljedeće generacije. Zahvaljujući njihovom razvoju tehnologija ćelija, elektromotora, težine i sustava hlađenja vrlo lako ćemo procijeniti kada je pravo vrijeme za sljedeći korak.”

M odjel neće tunirati “i” modele

Osim navedenog, Meel je isključio mogućnost BMW i8 razvijenog u M diviziji. Usprkos tome što dva podbrenda blisko surađuju na novim tehnologijama, njihovo spajanje nije dio dugoročnijeg plana. “To ne bi imalo smisla. To su dva različita smjera. M odjel je orijentiran na beskompromisni motosport, dok projekt „i“ gleda u budućnost i učinkovitost”.

bmw električni modeli

Očito je kako se BMW-ovi čelni ljudi okreću dugoročnim planovima koji uključuju različite filozofije s ciljem da pravovremeno odgovore zahtjevima tržišta. Iako nas u budućnosti očekuju električni M modeli vjerujemo kako će trud i posvećenost performansama i dalje održavati kultni jurilica status među ljubiteljima bavarskog ponosa. Jedino nas zanima kako će nadomjestiti reski zvuk koji krasi svaki M model?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here