SHARE

Ovogodišnja Isle of Man TT utrka zasigurno će proći u znaku britanske tvrtke Prodrive i Subarua s kojim već dugi niz godina sudjeluju na raznim projektima. Ako ste ljubitelj Subarua ili reli utrka, vjerojatno vam je poznata njihova 18-godišnja suradnja u razdoblju od 1990. do 2008. godine, te zajedničke kreacije poput ProDrive P2 i ProDrive Subaru Impreza N2010 WRC modela.

Ovih dana, ProDrive je osim spomenute suradnje poznat po reli doradama Minija i stvaranju Aston Martin trkaćih automobila, a sada ponovno udružuju snage s Japancima za zloglasnu Isle of Man TT utrku i tako daju dodatnu čar svijetu auto moto sporta.


Rekoder Isle of Man utrke ponovno napada

Za upravljačem ove zvijeri bit će trostruki prvak britanskog reli prvenstva Mark Higgins koji iza sebe ima niz rekorda u vožnji Subarua na ovoj glasovitoj utrci. Naravno, njegova Impreza je opsežno modificirana, opremljena kavezom, ekstremnim aerodinamičkim paketom i velikim stražnjim spojlerom. Ovogodišnja Isle of Man TT utrka odvija se na varljivoj ruti dužine 59.5 kilometara, a počinje 28. svibnja i traje do 10. lipnja.

Rekord utrke Isle of Man TT trenutno drži upravo Higgins. Krenuo je s prvim vremenom ispod 20 minuta u nastupu 2010. godine. Tada je stazom projurio vremenom 19:56.7 minuta. Time je nadmašio vrijeme Tony Ponda iz 1990. godine za više od dvije minute.

No, Higgins na tome nije stao te je 2014. postavio trenutni rekord Isle of Man utrke u vožnji automobilom s 19 minuta i 15 sekundi. S obzirom na to da ovaj Britanac ne odustaje, bit će zanimljivo vidjeti hoće li s novom zvjerkom uspjeti proći stazom za manje od 19 minuta.

Ovako je izgledala vožnja sa spomenutim vozačem za volanom nabrijanog Subarua 2014. godine:

U galeriji ispod vam donosimo slike čudovišta kojim bi gospodin Higgins trebao postaviti novi rekord ove opasne staze.

Isle of Man TT utrka jedna je od najopasnijih u svijetu

Za one koji ne znaju, Isle of Man TT je utrka namijenjena prvenstveno motociklima. Održava se svake godine na zatvorenim javnim prometnicama. No, zbog velikih brzina i zavojitih cesta britanskih zaselaka nerijetko se događaju stravične nesreće, a nažalost i pogiblja adrenalinom vođenih vozača. Baš zbog dinamične rute zanimljivo je vidjeti nekoga u automobilu kako se hvata u koštac sa stazom, pogotovo u tako kratkom vremenu.

Inače, najbrže vrijeme ikad na Isle of Man utrci odvoženo je prošle godine, kada je John McGuinness na svojoj Hondi CBR1000RR završio krug u samo 17:03 minute s prosječnom brzinom nešto većom od 213 kilometara na sat. Imajući to na umu, prilično je zapanjujuće da Higgins u automobilu može voziti stazom za samo 19 minuta. Nestrpljivo iščekujemo nastup Higginsa s novim WRX-om i ne sumnjamo da će to biti veoma zanimljiva vožnja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here