SHARE

Do ne baš davne 2011. godine, na raspolaganju nam je bio samo jedan taxi u Zagrebu. Naravno, riječ je o svima poznatom i tada omraženom prijevozniku – Radio Taxi Zagreb. Putnici su se do ove prekretničke godine “derali” na sve načine, a vožnja taxijem bila je nešto što se smatralo luksuzom u nuždi zbog nedostatka vlastitog automobila. No, i tome je došao kraj kada je Taxi Cammeo dobio koncesiju od gradskih vlasti. Ovu promjenu koja je značila ukidanje monopola građani su dočekali raširenih ruku. Osim ZET-a se tada otkrio još jedan alternativni i osjetno jeftiniji oblik kretanja do željenog odredišta. Danas je situacija nešto drugačija, konkurencija je sve veća, a najbitnija stavka svakom korisniku je cijena taxi usluge. Kako bi vam približili mogućnosti ovakvog načina kretanja glavnim gradom, istražili smo kako se kreću njihovi iznosi i odgovorili na pitanje: koji je najjeftiniji taxi u Zagrebu?


Radio Taxi Zagreb nudi mogućnost prijevoza ljubimaca

Najstariji taxi u Zagrebu sada ima puno prihvatljivije cijene nego li prije nekoliko godina. Posljedično tome, vožnja Radio Taxi Zagrebom ne svodi se više na vađenje zadnje kune iz novčanika. Za narudžbu njihovih usluga možete koristiti broj telefona 1717, a cijena poziva po minuti je 1.25 kn za fiksne i 2.50 kuna za mobilne telefone. No, tu je i mogućnost kontaktiranja putem aplikacije inTaxi koju možete preuzeti na linku.

Startna cijena vožnje kod ovog taxi prijevoznika iznosi 10 kuna, a svaki idući kilometar vožnje plaćate 6 kuna. Uslugu čekanja vozila platit ćete 40 kuna po satu. Osim ove mogućnosti Radio Taxi Zagreb nudi i uslugu dolaska po vaše vozilo nakon burnog izlaska. Tada dolaze dva vozača, jedan za prijevoz vozila, a drugi za prijevoz putnika. S obzirom na to da su za provedbu ovakve usluge potrebna dva djelatnika, ona se naplaćuje dvostruko po standardnom cjeniku. Također, možete prevesti ljubimce i razni teret, a cijena je jednaka kao i za normalnu, putničku vožnju. Koliko su se smanjile cijene vožnje ovog bivšeg monopolista najbolje govori činjenica da je prije par godina vožnja od centra grada do zračne luke Pleso koštala 250 kuna, dok je danas više nego duplo jeftinija – 110 kuna.

Iz našeg iskustva, problem koji je i dalje prisutan kod tvrtke Radio Taxi Zagreb su neljubazni vozači, iako se broj istih smanjio, oni su i dalje prisutni i nikako ne doprinose krajnjem dojmu. Osim toga, automobili, odnosno brendovi i opremljenost istih, im nisu usklađeni, tako vas u jednom trenu može pokupiti Logan Dacia bez klime, dok u drugom Mercedes C klasa – a cijena je na kraju dana ista neovisno o vozilu. Osobno koristimo Radio Taxi samo u izuzetno hitnim slučajevima gdje nam upravo sada treba prijevoz, bez mogućnosti čekanja 10 minuta na druge kompanije.

Taxi Cammeo je najjeftiniji taxi prijevoznik u Zagrebu, ali…

S 1300 vozila u šest Hrvatskih gradova ovaj taksi prijevoznik pokušava pokriti što veći dio svojim uslugama. Ova taxi služba počela je s radom u Rijeci, proširila se u Zagreb, a sada djeluje u šest hrvatskih gradova. Vožnju u Taxi Cammeo prijevozniku možete zatražiti pozivom na broj 1212. U tom slučaju poželjno je znati da vas minuta košta 1.25 kuna ako zovete s fiksne linije, te 2.50 kuna za poziv s mobitela. Osim toga dostupna je narudžba vožnje online putem, na web stranici i putem mobilne aplikacije.

Za grad Zagreb važeći je i besplatan broj 0800 1234. Taxi Cammeo ima najpovoljniji start koji iznosi 6 kuna, a svaki kilometar naplaćuje isto toliko. Prijevoz prtljage je besplatan, a čekanje po satu iznosi 40 kuna. Navedene brojke čine ga najjeftinijim taxijem u Zagrebu, ali…

Ponovno se vraćamo nazad na naše osobno iskustvo, koje ne mora biti jednako sveukupnom dojmu, ali nam je ipak bitno napomenuti – unutar kompanije Taxi Cammeo rijetko kada budete naletili na osobu koja s njima radi duže od šest mjeseci. U većini slučajeva radnici prolaze kroz osnovni trening, provedu par mjeseci unutar tvrtke i prebace se drugdje, što zbog radnih uvjeta, što zbog plaće. Iako se radi o najjeftinijem Taxi prijevozniku u Zagrebu, tu istu titulu zablatit će odnos prema radnicima, koji zatim isti taj odnos prebacuju na samog korisnika. Bezbroj puta nam se dogodilo da nam se vozači žale oko plaća ili uvjeta rada, energija koju osjetite unutar automobila, pogotovo ako želite popričati s vozačem, je depresivna.

Dobra strana je ta što su im vozila standardizirana, tako će vas u većini slučajeva dočekati klimatizirana vozila novijeg datuma istih proizvođača. S vozilima je sve na mjestu, jedino bismo osobno promijenili miris u njima. Zaključno, dok Radio Taxi Zagreb koristimo samo u hitnim situacijama gdje trebamo vozilo odmah, Taxi Cammeo smo do sada koristili samo u dužim putovanjima, gdje govorimo o relacijama Zagreb – Pleso, Zagreb – Samobor ili Zagreb – Karlovac. U većini slučajeva će vas ispast jeftinije ako prethodno dogovorite cijenu, ali si za svaki slučaj uzmite prijenosnik ili mobitel da ne morate pričati ni sa kime.

Eko Taxi ističe brigu o okolišu u kojem živimo

Eko Taxi poznat je po tome što svojim nazivom želi sugerirati kako su njihova vozila ekološki osviještena, te da brinu o okolišu našeg glavnog grada. Osim u Zagrebu, ovaj taxi prijevoznik djeluje i na području grada Zaprešića. Kao i u slučaju Radio Taxi Zagreba, s Eko taxijem je dozvoljen prijevoz kućnih ljubimaca, a u ponudi je i usluga stalnog prijevoza za klijente kojima je to potrebno. Prijevoz raznog tereta vrši se po dogovoru i unaprijed dogovorenim cijenama. Vožnju prijevoznikom Eko Taxi možete dogovoriti pozivima na čak tri broja: 1414, 060 77 77 i 8294, s time da je posljednji dostupan isključivo putem mobilne linije. Cijene razgovora kreću se od 1.24 do 2.49 kuna po minuti. Narudžbe su moguće i ispunjavanjem web obrasca dostupnog na službenoj internetskoj stranici. Ovo je jedini taxi u Zagrebu koji posjeduje ekološki CO2Cut certifikat, a zanimljivo je kako uz plaćanje dodatne kune možete zatražiti “Zelenu vožnju” kojom se neutralizira CO2 emisije. Cijena starta iznosi 8.80 kuna, svaki kilometar 6 kuna, a čekanje po satu košta 43 kune. Napomenimo i da se prtljaga ne naplaćuje.

Iz osobnog iskustva je Eko Taxi naš prvi izbor prilikom korištenja taxija u Zagrebu, ne samo da su im Priusi i ostala vozila standardizirana i svi imaju klimu, također su čisti i uredni, a radnici su u većini slučajeva pričljivi i zadovoljni. Ukoliko vam tih par kuna više ne smeta, Eko Taxi ima najbolji omjer usluge, kvalitete i cijene.

Unatoč većim prijevoznicima Taxi Zebra ipak konkurira cijenom

Od 2013. godine građani mogu koristiti još jedan taxi u Zagrebu – Taxi Zebru. Za korištenje usluga ovog prijevoznika simpatičnog naziva, možete se obratiti na 060 7557 (trošak po pozivu za fiksne linije je 1.25 kuna, a za mobilne 2.45 kuna) i na 072 900 900 gdje je cijena poziva jednaka pozivima prema fiksnim mrežama. U ovom prijevozniku naglašavaju da svojim nazivom žele istaknuti brigu o ulozi pješaka u prometu. Taxi Zebra start cijeni na 8.50 kuna te 5.90 kuna po svakom sljedećem kilometru. Prijevoz se može naručiti isključivo telefonskim putem.

Osobno se do sada nismo isprobali voziti sa simpatičnom Zebrom, jer u većini slučajeva imaju manji broj raspoloživih vozila, ali ono što smo čuli je da je ekipa na mjestu, ukoliko vam ne smetaju vozila starijeg datuma.

Kako odabrati taxi u Zagrebu?

Svaki taxi prijevoznik kojeg smo naveli ima svoje prednosti i mane. S obzirom na to da ne provodimo veliku količinu vremena u taxi vozilima, nego nam služe za prijevoz od točke A do točke B, stavke koje najviše odlučuju o izboru su: dostupnost, točnost, udobnost, čistoća i naravno, vremenska dužina vožnje. Cijena nije nimalo zanemariv faktor, stoga smo u našem istraživanju došli do zanimljivih informacija koje pokazuju kakva je konkurentnost na Zagrebačkom tržištu taksista.

Usporedili smo cijene ove četiri promatrane taxi službe i došli do podatka da se cijena od najjeftinijeg do najskupljeg taxija u Zagrebu razlikuje u svega četiri kune.

No, u današnjoj situaciji besparice nekima i to čini bitnu razliku. Najskuplji taxi je Radio Taxi Zagreb, kojeg prati Eko Taxi, zatim Zebra te, za kraj, Cammeo:

cijene taxi u zagrebu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here