SHARE

Model Ceed dizajniran je i osmišljen u Europi, a službeno predstavljen u prosincu 2006. godine. Nova Kia Ceed proizvodi se u Žilini u Slovačkoj, s više od 75.000 prodanih primjeraka u Europi tijekom 2014. godine jedan je od najprodavanijih modela korejskog brenda. U svibnju 2015. godine, Kia je proizvela svoj milijunti Ceed koji svjedoči o napretku na europskom tržištu u 10 godina postojanja. Za 2016. godinu Koreanci su redizajnirali Ceed, Proceed i Sportswagon verziju s efikasnijim i mirnijim motorima, promjenama na podvozju, mjenjaču i nešto skromnijim promjenama dizajna. Kozmetičke razlike teško je primijetiti, a odnose se na kromirana kućišta svjetla za maglu i ovalni oblik prednje maske. LED stražnja svjetla i preoblikovani branici brinu se za sportski izgled stražnjeg dijela.


Kia Ceed 2016 – Suptilne promjene u unutrašnjosti donose osjećaj premium segmenta

Unutrašnjost Ceeda 2016 dobila je niz manjih stilskih izmjena kojima je u automobil unesena jednostavna elegancija. Osnovni oblik kabine ostao je nepromijenjen, ali nekoliko suptilnih poboljšanja donose moderniji izgled i dojam unutrašnjosti.

Nova Kia Ceed 2016 dobila je elegantniju instrumentnu ploču koja se zajedno s ventilacijskim otvorima ističe detaljima kroma u koje su uokvireni. Središnja kontrolna ploča izrađena je od sjajno crnih materijala visoke kvalitete otpornih na ogrebotine pa Ceed poprima premium izgled. Kromirani detalji, ovisno o razini opreme vidljivi su i oko mjenjača, na ručkama vrata, te na tipkama za podešavanje temperature. Novost je i mogućnost odabira ‘GT line’ opreme u svim izvedbama.

Pri redizajniranju Ceeda pazilo se na sigurnost, pa je sada popularni kompakt dostupan s opcionalnim Speed Limit Information Function (SLIF) sustavom, koji koristi kameru za prepoznavanje znakova ograničenja brzine i prikazuje ih pored brzinomjera i na zaslonu navigacije. Blind Spot Detection (BSD) i Rear Cross Traffic Alert (RCTA) funkcije također su dostupne kao opcija, a djeluju tako da pomoću senzora prate bočne strane i stražnji dio automobila te signaliziraju vozaču ako se netko nađe u “mrtvom kutu”. Ovisno o tržištu, Kia Ceed 2016 kupcima nudi na izbor i sustav pomoći pri parkiranju koji automatski uparkirava vozilo.

Redizajnirani korejski kompakt ima i najnoviji navigacijski sustav smješten na 7.0-inčnom zaslonu središnje konzole. Nova Kia Ceed 2016 ima širok raspon multimedijskih usluga objedinjenih pod nazivom Kia Connected Services koje informiraju vozača.

Agresivniji GT model uz Recaro sjedala i sportsku unutrašnjost dostupan je s 18-inčnim naplatcima, dok su ostali dobili nove 16 i 17-inčne aluminijske naplatke kako bi upotpunili redizajnirani izgled.

Kia Ceed 2016 – Novi i čišći motori boljeg okretnog momenta

U Kiji su dosta pozornosti posvetili motornom prostoru i agregatima. Riješen je problem bučnih dizelskih motora, koji su tijekom vožnje uzrokovali neugodne vibracije i zvukove u kabini. Motorni prostor obložen je dodatnim materijalima za izolaciju buke, a vožnja puno ugodnija. Promjene u motorizaciji nove Kie Ceed 2016 odnose se na novi 1.0-litarski turbo-benzinac s 3 cilindra, a dostupan je u izvedbama sa 100 i 120 konja. Zanimljivo je da obje verzije unatoč razlici od 20-ak konja razvijaju jednak okretni moment od 172 Nm. Osim promjena na benzinskim motorima, Kia je unaprijedila i 1.6-litreni dizelaš, koji sada razvija 110 i 136 konja. Ovaj potonji dobio je 8 konja 20 Nm okretnog momenta.

Svi motori zadovoljavaju Euro 6 norme, a njihov napredak  u odnosu na prošlu generaciju nije zanemariv. Naime, dizelaš od 136 konja opremljen novim  sedmostupanjskim DCT automatikom s duplom spojkom u atmosferu ispušta samo 109 g CO2/km, u usporedbi s emisijom od 145 grama istog agregata u prošlom modelu koji koristi automatik sa šest brzina. Ne smijemo zaboraviti i najsnažnije modele u liku GT verzije Ceeda i Proceeda. Njihovi 1.6-litreni turbaci od 204 konja dobili su nove turbo-punjače. Korejski proizvođač tvrdi da ova promjena “skida” desetinku s ubrzanja do stotke koje sada iznosi 7.6 sekundi.

Kia Ceed 2016 – prihvatljiva cijena i svima znano jamstvo glavni su korejski aduti

Kia Ceed 2016 u prodaji je od srpnja 2015., a već karakteristično jamstvo od sedam godina nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Cijena nove Kie Ceed 2016 počinje na 111.990 kuna za osnovni model u vidu benzinca obujma 1.4 litre i penje se do 222.990 kuna za najsnažniji GT model s 204 konjske snage. O svim kombinacijama opreme i detaljnijim iznosima raspitajte se kod ovlaštenih zastupnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here