SHARE

Alpina je francuski proizvođač trkaćih i sportskih automobila koji je koristio stražnje smještene Renaultove motore. Tijekom godina usko su surađivali s Renaultom koji je tvrtku preuzeo 1977. godine. Ono po čemu je Alpina poznata jesu utrke. Ovaj automobil žario je i palio relijaškim natjecanjima krajem 60-ih i početkom 70-ih godina.


Alpine Vision ističe respektabilno ubrzanje i dizajn

Prema Renaultu, predstavljeni Alpine Vision “kombinira senzualan dizajn s izvanrednom agilnošću po uzoru na originalni Alpine A110 Berlinette koji je bio voljen i cijenjen od strane entuzijasta diljem svijeta.” Pokreće ga četverocilindrični turbak složen od strane stručnjaka u Renault Sport diviziji. U kombinaciji s malom težinom, Alpine Vision hvata stotku za manje od 4.5 sekundi, što je ujedno i cilj za budući proizvodni model.

Renault je najavio da će se u idućih 12 mjeseci Alpine tim fokusirati na završnu, proizvodnu fazu Alpine modela koji će biti “vrlo blizu prezentiranog primjerka u pogledu dizajna, težine, upravljivosti, agilnosti i detalja.” Tim će sačinjavati mala grupa strastvenih stručnjaka u okviru Renault Grupe s Michaelom van der Sandeom kao glavnim direktorom Alpine i Antony Villainom zaduženim za dizajn.

Nestrpljivo čekamo oživljavanje kultnog Alpinea

Predstavljeni koncept Alpine Vision, najavljuje izgled proizvodnog modela koji će biti spreman za predstavljanje kasnije ove godine dok je početak prodaje zacrtan za 2017. godinu. Prodaja je prvo najavljena za Europu, a potom i na globalnu razinu. Kako bi podsjetili na slavne dane ove marke, novi Renault Alpine 2017 je predstavljen u blizini Monaka, na cesti kojom se vozi siječanjski Rallye Monte Carlo. Iako smo vidjeli ranije koncepte na utrci Le Mans 24 sata i Goodwood Festivalu brzine prošle godine, nadamo se da je konačni komad dugo očekivane slagalice pred nama.

Iznutra sve upućuje da će novi Renault Alpine dobiti futuristički kokpit. Dizajneri su koristili kombinacije kože, tkanine, aluminija i ugljičnih vlakana kako bi vozilu podarili moderni, ali i retro izgled. Vrata imaju crnu kožnu presvlaku kontrastnim bijelim šavovima, dok su prošivena sjedala ukomponirana s trkaćim sigurnosnim pojasevima. Ispred vozača nalazi se instrument ploča s prilagodljivim zaslonom obloženim karbonskim vlaknima koja mu daju sportski izgled. Volan je presvučen crnom kožom, a iza njega se kriju pedale automatskog mjenjača. Tipke i ventilacijski otvori obojani su u Alpine plavu boju.

Očekuje se i model Renault Alpine RS s 300-njak konja

Dok bi standardni Renault Alpine 2017 trebao imati posve novi 1.8-litarski turbo benzinski motor s oko 250 konjskih snaga, RS model trebao bi raspolagati s brojkom oko 300 konjića. Iako to možda ne zvuči puno, kada tome pridodamo podatak da se Renault fokusirao na malu težinu poput britanskog Lotusa, vjerujemo da će ova oživljena legenda imati puno toga za reći na cesti.

Dodatna snaga RS modela trebala bi biti omogućena finim ugađanjem ECU jedinice i rashladnog sustava, s većim otvorima za zrak na prednjem dijelu i na vratima. Ostale vanjske promjene će uključivat će šire lukove kotača kako bi se omogućila ugradnja širih guma zbog boljeg prianjanja i stabilnosti. Sportski dizajnirani aluminijski naplatci, a prednji kraj dobit će LED svjetla koja će ga razlikovati od uobičajenih automobila. Cijena nove Renault Alpine trebala bi se kretati od 40.000 do 50.000 eura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here