SHARE

Sudeći po posljednjim potezima vladajućih, konačno je došlo vrijeme većeg fokusa na olakšavanje tržišne ekonomije u segmentu automobila. Posljednja izmjena koja pogoduje i kupcima i trgovcima odnosi se na Uredbu o načinu izračuna i kriterijima za izračun posebnog poreza na motorna vozila, a donešena je 11-og siječnja. Prema njoj se od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u potpunosti izuzimaju nova vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150 tisuća kuna. Inače ovaj vrijednosni rang čini dvije trećine svih novih prodanih vozila. Uredba također postavlja veći naglasak na emisiju CO2 kao faktoru za oporezivanje.


Potezom smanjenja trošarina na vozila u Vladi očekuju bolju tržišnu aktivnost

Za vozila čiji je raspon cijena od 150.000 do 200.000 kuna vrijednosna naknada utvrđuje se u iznosu od 2.000 kuna, od 200.000 do 250.000 kuna ona iznosi 4.500 kuna, a za vozila skuplja od 600.000 kuna iznosi 60.000 kuna.

Iz Ministarstva financija kažu kako će smanjenjem trošarina na automobile ukupno porezno opterećenje biti manje za oko 350 milijuna kuna, dok smanjeni proračunski prihod očekuju nadoknaditi boljom gospodarskom aktivnošću prodaje vozila. Također su dodali da navedena Uredba stupa na snagu 12.1., a cilj joj je dinamizirati tržište i potaknuti obnovu voznoga parka, te novijim i modernijim vozilima pridonijeti zaštiti okoliša i povećati sigurnost cestovnog prometa.

Osim toga ministar Marić se dotaknuo i trgovaca automobilima te izjavio: “Trgovci su sigurno spremni i možemo ubrzo očekivati utjecaj na cjenike automobila.”

Smanjenje trošarina na automobile dolazi i sa ciljem administrativnog rasterećenja

Nakon niza promjena o vezanih za registraciju i promjenu vlasništva automobila, Vlada se odlučila i na Uredbu o smanjenju trošarina na automobile kojom žele osigurati veću poreznu transparentnost i predvidljivost, administrativno rasteretiti trgovce te smanjiti administrativni angažman Carinske uprave.

Iako uštede nisu velikih razmjera, ovakav angažman vladajućih ipak pokazuje pozitivne pomake za dugo zaboravljen tržišni segment. Nadamo se da će naredni mjeseci i godine donijeti još razloga za osmijeh svim ljubiteljima i pratiteljima hrvatskog automobilskog tržišta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here