SHARE

U Hrvatskoj već dugo vlada negativna atmosfera. Zahvaljujući njoj, kada se za promjenu predstavi i nešto dobro, svi automatski popljuju cijelu ideju samo zato što su tako navikli. Dio trakavice koja se razvlači već dvije i pol godine su i nove registarske pločice. Čini se da je konačno odlučeno kako će izgledati, a mi smo mišljenja da je sve napravljeno pro forma.

nove registarske tablice
Mogući izgled novih tablica

Natječaj za nove registracijske pločice bio je samo gubitak vremena

Da se prisjetimo, najprije je MUP predstavio nekoliko prijedloga, zatim su se oglasili dizajneri i kritizirali što ih se ništa nije pitalo. Nakon toga je MUP raspisao natječaj koji je trajao od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja 2014. i u kojem je prikupljen čak 471 prijedlog.

Naravno, niti jedan nije zadovoljio čisto iz razloga što se u MUP-u tada nisu mogli odlučiti žele li ostaviti trenutna registracijska područja ili će ih mijenjati, a možda je bilo i nekih drugih razloga. U svakom slučaju, valjalo je pronaći novi prijedlog koji će podjednako zadovoljiti MUP, dizajnersku struku i javnost.

izgled nove registarske plocice
Neki od prvih prijedloga redizajna

Bezbroj prijedloga novih pločica zakopani su birokracijom

U periodu od prvog raspisivanja natječaja pa sve do ove godine vidjeli smo bezbroj prijedloga novih registarskih oznaka od kojih je nekolicina bila čak i izuzetno originalna i dobra. Većina novih tablica imala je oznaku EU s lijeve strane popraćenu s kombinacijom slova i brojeva. Najveći problem predstavljao je grb za koji se nije znalo treba li ga ostaviti, ukloniti ili stilizirati. Tako da se proces koji je realno mogao trajati svega nekoliko mjeseci, odužio na preko dvije godine. U međuvremenu je došlo i do smjene vlasti pa je rješenje, odabrano od strane bivšeg ministra Ostojića, naravno – odbačeno.

Dizajner novih tablica Gordan Resan o svemu ovome kaže sljedeće:

Projekt, kad se kaže, to je jedan zbir kompromisa, tako i ovaj projekt, ne nas i naručitelja, nego silnih pravila i pravilnik koje smo morali ispoštivati, tehnologije koju smo morali u tom projektu implementirati.

Iako još ne znamo kako izgleda službeni dizajn novih tablica, dizajner je potvrdio da se s lijeve strane nalazi EU oznaka, a s desne strane grb. No slažemo se, kada pogledamo RTL-ovu skicu konačnog dizajna, vidimo hrpu kompromisa. Prvi od njih je grb. Oko njega je bilo najviše polemike. Treba li se nalaziti na pločicama ili ne? Iako većina zemalja EU nema ni grb ni zastavu na svojim pločicama, naša javnost je bila zgrožena samom pomisli da bi se netko usudio ukloniti predimenzionirani grb s registracije, stoga pretpostavljamo da ga je dizajner morao ostaviti na tablici, iako za tim nije bilo nikakve funkcionalne niti estetske potrebe.

Čak je bilo i nekoliko solidnih prijedloga da se grb stilizira ili da se zamijeni s crvenim QR kodom, no ti su prijedlozi odbačeni. Sljedeći problem moglo bi biti spajanje oznake grada s troznamenkastim ili četveroznamenkastim brojem. Takva oznaka je nepregledna i predugačka i policiji bi mogla predstavljati problem kod identifikacije. No sve u svemu, novi ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, kaže da se tablice već izrađuju. Dakle – stvar je riješena.

Čini nam se da je nekoliko puno boljih i kvalitetnijih prijedloga odbačeno zbog tadašnjih nesuglasica, a konačno rješenje je postignuto na brzinu, uz kompromise i samo da zadovolji formu.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here