SHARE
Očito poučeni mudro promišljenom recepturom Paganija, čelnici poznatog njemačkog brenda superautomobila odlučili su se na vrlo sličan korak. Nakon nedavnih specijalnih verzija kao što su snažni R i moćni Turbo S Exclusive Series, Porsche navodno priprema starog člana u novom ruhu za svoju superpopularnu 911 liniju. Novi Porsche trebao bi nositi naziv 911 Speedster, a predviđen mu je povratak na Frankfurtskom sajmu automobila koji se trenutno održava.
Porsche 911 Speedster

Porsche 911 Speedster korijene vuče iz 50-ih godina i cijenjenog oldtimera

Kao što smo spomenuli, ovaj model nije “nov”, već je s ovom oznakom više puta korišten od svojih početaka u pedesetim godinama prošlog stoljeća za model 356, a posljednji put imali smo ga prilike vidjeti u 2011. kada je Porsche 911 Speedster došao kao dio 997. generacije. Na slikama koje donosimo, može se vidjeti kako je ovo posebno izdanje bilo ponuđeno isključivo s jedinstvenom plavom nijansom, a samo 356 komada napravljeno je u čast legende 50-ih koja danas bez problema postiže cijenu od 100.000 dolara.
Kao i njegov prethodnik, novi Speedster vjerojatno će se temeljiti na 911 GTS Cabrioletu, ali s nešto drugačijim detaljima karoserije kako bi zaživio u punom sjaju svog imena. Pokretačko srce ovog ljepotana trebao bi činiti 3.0-litreni biturbo šestak koji ispucava 450 konjskih snaga i razvija 550 Nm okretnog momenta preko stražnjih kotača. Dok GTS Cabriolet na kojem se bazira dolazi s manualcem i PDK automatikom, novi Porsche 911 Speedster mogao bi biti dostupan samo u izvedbi s “pedalicama” iza upravljača, kao što je bio slučaj s modelom 997.
Što se tiče performansi, one se očekuju u istom i već poznatom rasponu. Hvatanje stotke obavljat će se u 3.8 sekundi, a kazaljka će se zaustavljati na najvećoj brzini od 301 km/h. Podrazumijeva se da će ova izvedba značiti i osjetno povećanje troška nabave u odnosu na model kojeg koristi kao osnovu. Cijena Porschea 911 Speedster sigurno će biti veća za kojih desetak (ako ne i više) tisuća eura naspram GTS Cabrioleta čiji start u Njemačkoj iznosi 138.850 eura.
Osim uvođenja verzije Speedster, Porsche također priprema osvježeni monstrum u liku GT3 RS-a. Njega vjerojatno nećemo gledati u Frankfurtu kako ne bi ukrao “show” toples povratniku – 911 Speedsteru, ali bi svjetlo dana mogao ugledati na nekom od sljedećih auto sajmova kao što je početkom prosinca Los Angeles Auto Show, siječanjski Detroit ili najpoznatiji, onaj ženevski. U svakom slučaju, vjerojatno nas očekuje još jedna skupa jurilica svijeta superautomobila s ograničenim izdanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here