SHARE

Dolazi nam sustav kojime bi se prometne nesreće, a samim time i broj ozlijeđenih te smrtno stradalih, mogao svesti gotovo na nulu. Radi se o konceptu razvijenom od strane Volva, a testira se u blizini Geteborga u AstraZero test centru. Sami centar za testiranje koncepiran je na način da je na njemu moguće simulirati gotovo sve tipove situacija u prometu kojima smo izloženi svakoga dana. Moguće je simulirati pješake, bicikliste, motocikliste, osobne automobile, teretna vozila i životinje, a više o tome saznajte u nastavku:


TESTIRAJU SE SVE MOGUĆE SITUACIJE U PROMETU

Roboti upravljaju automobilima u kompleksnijim situacijama i pri velikim brzinama kako bi se smanjila opasnost za ljude. Kako napominje Andreas Axelson iz Volvo Cars sigurnosnog centra, najveću pozornost posvećuju pješacima i biciklistima koji su najugroženiji u prometu, ali i sprječavanju samih sudara automobila. Zadaća AstroZero centra jer smanjiti broj prometnih nesreća, unaprijediti samo iskustvo vožnje, spriječiti umor i nepažnju vozača, ali i razviti tehnologiju autonomne vožnje.

Vovlo testira sve situacije u prometu

VOLVO JE I DALJE LIDER U OVOM POLJU

Volvo na projektima radi u suradnji sa industrijskim partnerima te sveučilištima u cilju razvoja nekoliko inovatorskih i ciljanih istraživačkih projekata. Andreas Axelson je optimističan te navodi kako imaju velike šanse zadržati vodeću poziciju na području aktivne sigurnosti. Jedini su na svijetu kojima je cilj nulta stopa smrtnih slučajeva u prometu. Njihov cilj zvuči pomalo ambiciozan ako gledamo 2020. godinu kao krajnji rok, no Volvo se već nekoliko puta dokazao u svojim idejama pa ih podržavamo i pratimo njihov razvoj.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here