SHARE

Već dugi niz godina na prometnicama u Lijepo Našoj, pojavljuje se Opel Astra, kompaktni model koji spada u C segment tj. označava mali obiteljski automobil. Opelov bestseller počeo se proizvoditi 1991. godine kao nasljednik Opel Kadeta i od tada do danas je prodano više od 11 milijuna vozila tog modela. Modeli Opel Astre kroz godine nudili su veliki broj izvedbi i veliku ponuda motora uz prihvatljivu, konkuretnu cijenu, zbog toga čega je Astra i postala najprodavaniji Opelov model.


OPEL ASTRA – ABECEDA KROZ GODINE

Opel je modele Astre označavao dodatnim slovima abecede. Kako je prva Opel Astra bila nasljednik Kadeta E, ona je tradiciju označavanja modela nastavila s slovom F. Astra F u proizvodnji je bila od 1991. – 2002. godine. i to u nekoliko verzija: kompakt kupe sa troja i petera vrata, limuzina tj. sedan, karavan i kabrio verzija te su svi modeli kasnije izrađivani u istim oblicima. Astra G proizvodila se od 1998. – 2009., a kada je 2004. proizveden novi model H i dalje je nastavljena proizvodnja Astre G za srednje europsko, istočno europsko tržište i Tursku dok je u južnoj Americi proizvodnja pod Chevroletom produžena čak do 2011. godine. Astra H je proizvodnju započela 2004. godine i trajala je do 2010. godine. Zadnji aktualni model J je svoju proizvodnju započeo 2009. godine i još uvijek traje iako je za sljedeću godinu očekuje novi model.

Opel Astra F Opel Astra J

OPEL ASTRA – GSI, OPC, EXTREME

Dodane oznake dobili su posebni modeli. Astra GSI predstavlja najjaču Astru F, odnosno prvi model Astre. Pokretana 2.0 GSI 16 V benzinskim motorom Astra GSI je razvijala 150 konjskih snaga što je bilo prilično puno u godinama kada se proizvodila. Maksimalna brzina bila joj je 220 km/h i nerijetko je postala odlična platforma za tuning i pretvaranje vozila za utrke. G serija je dobila novu oznaku za sportski model, a ona je označavala Opel Performance Center odnosno OPC. Astra G OPC imala je 160 KS, tj. malo je pojačana naspram svoje GSI prethodnice. Astra H OPC je već druga priča, izvedena je iz GTC -a odnosno kupe modela i pojačana je na 240 KS te pruža osjetnu razliku u preformansama.

 Opel Astra G OPC Opel Astra H OPC

Iako je OPC označavala najjači model u budućim generacijama, kod G serije to nije bilo tako, pošto je razvijena posebna verzija Astra OPC EXTREME, koja je prvotno razvijana za utrke u DTM – u (German Touring Car Masters) prvenstvu, ali se našla izvedba sa homologacijom za cestu. OPC EXTREME ima vrlo snažan V8 motor s 440 konja, a postizala je maksimalnu brzinu od 300 km/h i ujedno je najjači model Opel Astre ikada. OPC EXTREME serija nastavljena je tek kod aktualnog modela J, koji je opremljen četverocilindričnim 2.0-litrenim turbo benzinskim motorom snage preko 300 konja i iz Opela tvrde kako je to najsportskiji Opel do sada, dok je za one manje zahtjevne dostupna i  Astra J OPC snage 280 konja uz koje pruža odlične preformanse.

Opel Astra G OPC EXTREME Opel Astra J OPC EXTREME

OPEL ASTRA J – STILSKI OBLIKOVANA LJEPOTICA

Zadnji model na listi je Opel Astra J. Proizvodnja je započela 2009. godine i bila je ugodno iznenađenje nakon duge premoći H generacije. Većina dizajna je preuzeta sa Opel Insignije, koja je ranije predstavljena. Oblik automobila je prilično zaobljen i napuhnut čime Astra izgleda vrlo moćno. Naprijed su moderna svijetla sa LED pozicijama koje uvelike uljepšavaju pogled na Astru. Zadnje pozicije su u obliku bumeranga i noću izgledaju vrlo zanimljivo. Veliki broj kromiranih dijelova, povećava ozbiljnost automobila. U standardnoj opremi se nalaze opcije koje spadaju u višu klasu, što je vrlo pohvalno. Zanimljivo je spomenuti kako Astra J dolazi sa standardnim kotačima veličine 16 ili 17 cola ovisno o opremi, koji znatno uljepšavaju Astru i povećavaju stabilnost.  Za sve informacije tu je Opelov infotainment multimedijalni sustav sa navigacijom koji se prikazuje na sedam inčnom ekranu smještenom na središnjoj konzoli. Opel Astra J vrlo je zastupljena na našim prometnicama zbog svoje povoljne cijene koja počinje na 114.674 kn za 1.4 ECOTEC benzinski motor sa najslabijim Selection paketom opreme, dok najjeftiniji dizelski motor 1.6 CDTI ECOTEC sa istim paketom opreme počinje sa 131.667 kn.

OPEL ASTRA 2016 – POGLED U BUDUĆNOST

Prodaja nove Astre K planirana je za iduću godinu. Uspjeli smo doći do fotografija kamufliranog novog modela prilikom testiranja. Na fotografijama se može uočiti kako će nova Astra K oblikom i veličinom biti vrlo slična svojoj prethodnici. Nova generacija Astre raditi će se na istoj platformi kao i Chevrolet Cruze, što bi trebalo rezultirati gubitkom težine od 50 – 100 kg. Za 2017. godinu Opel je potvrdio i dolazak novog benzinskog 1.6 L turbopunjenog motora snage oko 280 konja koji će biti dostupan u Astri. Opel Astra 2016. proizvoditi će se u Ellesmere Portu, UK i Gliwice, Poljska, a predstavljanje će se vjerojatno održati na Frankfurt Motor Showu u rujnu. Službene informacije kao i cijenu te točan datum izlaska novog modela možete pratiti na opel.hr.

Opel Astra K 2016 Spy

Izvori: worldcarfans.comautoklub.jutarnji.hrvidiauto.com, en.wikipedia.org, carbuyer.co.uk, autoexpress.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here