SHARE

S obzirom na bogatu povijest i jedinstven imidž, svaki Porsche ima svoju priču. Nama su nekako najdraži oni starijih generacija. Zbog čistog vozačkog iskustva koje pružaju volimo reći da su to “sirove” jurilice. Oduvijek smo se divili onim izvornim modelima koji su ostali zapamćeni kao nepoderive, zrakom hlađene mašine. Svaki ljubitelj brenda iz Zuffenhausena čuo je za kultni Porsche 911 RSR, a lutajući bespućima interneta naišli smo na repliku inspiriranu modelom iz 1974. godine. Inače nismo fanovi replika automobila, jer znamo da će original uvijek biti znatno cjenjeniji od “lažnjaka”. Potvrdu toga možemo pronaći i u činjenici da replike Jaguara E-Type, kultne jurilice 60-ih godina nisu dobrodošle na poznati Goodwood festival. Unatoč tim saznanjima, smatramo da je priča o replici brutalne 911-ice sedamdesetih godina itekako vrijedna pažnje.


Remek-djelo brutalnije i snažnije od izvornog Porschea 911 RSR

Vizualno, ovaj uradak izgleda identično RSR-u kojim je inspiriran – automobil ograničen na samo 49 primjeraka i stvoren kao hardcore verzija snažnog RS-a. Vjerodostojan izgled može se zahvaliti originalnim dijelovima karoserije i kotačima koji se zbog iznimne limitiranosti modela teško nabavljaju. Vanjština izgleda odlično sređena i uglađena, no najveće iznenađenje krije se pod poklopcem motora. Ispod ogromnog stražnjeg spojlera nalazi se zrakom hlađeni, prirodno aspirirani 3.5-litreni motor, kakav možemo naći i u originalnom Porscheu 911 RSR. Međutim, za razliku od njemačkog pulena sedamdesetih, ovaj Neunelfer razvija 50 konja više, točnije njih 350 čija se snaga prenosi na tlo preko BBS E50 kotača.

Što se tiče nadogradnje ovjesa i upravljanja, 911 koji predstavljamo ima ugrađene gewinde Bilstein tehnologiju koja se temelji na kompletu zavojnice B16 kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost u svim situacijama vožnje. Nemojte se prevariti i pomisliti da je ovo projekt vozljiv samo na stazi. Ova snažnija RSR replika vozi se i na cesti, a vlasnik njome prelazi tisuće kilometara svake godine. Naravno, uključujući vožnju do trkaćih staza i vraćanje u garažnu “spavaonicu”.

S motorom veće snage i težinom ispod 1000 kilograma, ovaj Porsche RSR nadimka “Outlaw” ima bolji omjer snage i težine čak i od najnovijih 991 Turbo modela. Kada u obzir uzmemo njegovu podmaklu dob, nedostatak kontrole trakcije i ostalih elektroničkih pomagala možemo sa sigurnošću reći da vožnja ovim strojem ledi krv u žilama. Nije nikakva novost da su 911-ice vraške jurilice, ali ako ih se ne shvati zdravo za gotovo i pristupi im se vješto s određenom dozom opreza, iz njih se može izvući ono čemu svi težimo – neprikosnoven užitak u vožnji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here