SHARE

Čini se kako su glasine bile istinite. Toyota doista ima novu ergelu sportskih automobila, ali nećemo se još previše veseliti. Serija “GR”, koja je danas objavljena u Japanu, najavljuje sustav na tri razine sportske ponude tvrtke, s modelima “GRMN” koji čine top modele, nakon kojih slijedi midlevel “GR” i startni “GR Sport”. “Osim toga, vlasnici “običnih” inačica moći će dodavati” GR dijelove” kako bi svojim automobilima podarili sportski duh.

toyota grmn


Toyota GRMN serijom želi pokazati da nisu izgubili trkaće naslijeđe

Sve od malih Yaris do Harrier SUV modela ima mogućnost opremiti se u GR odijelo. u to ulazi nekoliko neočekivanih modela kao što je Prius i Noah MPV. Najprikladniji kandidat za GR-ovu obradu je bez sumnje 86 Coupe, koji sada u paketu dolazi s aerodinamičkim dijelovima, Sachsovim amortizerima, Torsenovim diferencijalom ograničenog proklizavanja i jakim kočionim čeljustima. Također, tu su i Recaro sjedala, kovani aluminijski kotači i manji upravljač.

Najzanimljiviji nam se čini Yaris GRMN opremljen s 1.8-litrenim benzinskim turbakom koji razvija 209 konjskih snaga i 250 Nm okretnog momenta. Opasni mališan izlazi u Japanu do proljeća 2018, te sprinta do stotke za 6.6 sekundi, a postiže maksimalac od 230 km/h. Kako bi ga diferencirali od standardnog Yarisa, Toyotini stručnjaci su ugradili BBS aluminijske kotače, LSD i nešto agresivniju karoseriju. Unutrašnjost karakteriziraju sportska sjedala s boljom lateralnom podrškom, zajedno s manjim upravljačem.

Modeli GR-a prvo će biti ponuđeni u Japanu, dok će ostatak svijeta postupno dobivati neke od automobila. Uz ergelu GR automobila, Toyota će promovirati niz “GR Garage” shopova koji će predstavljati regionalne baze za Toyota Gazoo Racing odakle će vlasnici moći naručiti različite sportske dijelove i nadogradnje. Slično već postoji u Japanu pod nazivom “Area 86”, no bit će brendirano za novu sportsku seriju.

Još nema riječi o opremi i specifikacijama namijenjenim za Supru, ali vjerujemo da će zauzeti vodeću ulogu sportaša nakon predstavljanja koje bi se trebalo dogoditi sljedeće ili 2019. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here