SHARE

Kad god se govori o budućim koracima Maseratija, u većini slučajeva čujemo kako se kasni ili odgađa proizvodnja i lansiranje novih modela. Ovog puta situacija je nešto drugačija, jer je matična tvrtka Fiat Chrysler Automobiles najavila “zeleni program” za ovaj brend automobila. U razgovoru s investitorima, izvršni direktor Sergio Marchionne, najavio je da će više od polovice modela grupe biti na neki način elektrificirani do 2022. godine.

maserati električni modeli


Električni modeli Maseratija dio su dugoročne strategije FCA grupe

Ova će strategija imati izravan utjecaj na Maserati, koji će od 2019. u ponudi imati samo modele s alternativnim pogonskim agregatima. Glavni čovjek FCA objasnio je da to neće uključivati samo hibride, nego i potpuno električne automobile. Tvrtka s logotipom trozupca će slijediti FCA-ov zeleni smjer i usmjeriti napore na elektrifikaciju nakon završetka razvoja dva nova modela koji su trenutno u procesu. Iako se uvelike okreću čišćoj tehnologiji, FCA nema planove za početak proizvodnje vlastitih baterija.

Predvodnički električni model Maseratija na red bi trebao doći nakon zapanjujućeg koncepta Alfieri kojeg možete vidjeti na početku teksta. Ako sve bude prema planu, prodaja zelenih talijanskih jurilica kreće 2020. godine. EV automobil će imati oblik dvosjednog coupea koji će ležati na posve novoj platformi. Do tada, očekuje se da će Levante SUV dobiti plug-in hibridni pogon u 2019 preuzet od Chrysler Pacifica.

Marchionne, koji planira otići u mirovinu 2019., rekao je sljedeće tijekom sastanka s investitorima:

“Pitanje na koje trebamo imati spreman odgovor je sudbina dizela…osobito u Europi. Neka vrsta elektrifikacije na motorima pokretanim fosilnim gorivom je neizbježna.”

Što se tiče ostalih modela tvrtke, nova generacija GranTurisma bi trebala ugledati svjetlo dana u 2020. godini, dok se planira i manji SUV koji bi se pozicionirao ispod Levantea. U međuvremenu, očekujemo i top verziju Maseratijevog SUV-a pokretanu s V8 motorom.

Nakon što je dugi vijek bio poznat po korištenju raskošnih Ferrarijevih jedinica, kroz koju godinu gledat ćemo tihe Maserati električne modele. Tek trebamo vidjeti kako će to utjecati na imidž ove profinjene marke, no jedno je sigurno – možemo i dalje očekivati dizajnerski vrhunske primjerke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here