SHARE

Što mislite koji je najvažniji dio vašeg automobila? Upravljač, kočnice, sigurnosni pojas? Krivo, najvažniji dio svakog automobila definitivno su gume. Ako malo razmislimo, važnost guma je presudna jer su one jedini dio kojim vozilo dotiče površinu po kojoj se kreće. To znači da one usmjeravaju rad upravljača, kočnica, ubrzanja i pored svega toga, upijaju sve neravnine koje vam se nađu na putu. Kada pogledate na ovaj način, postaje očito da su kvalitetne gume izuzetno važan faktor prilikom vožnje bilo kojeg vozila.

Najbolji dokaz važnosti guma su utrke Formule 1, gdje se cijela taktika oslanja na vrstu gume, njihovu izmjenu i stupanj istrošenosti. Ipak, nije neuobičajeno vidjeti da mnogi građani u normalnim uvjetima svoje automobile dugi period voze na dotrajalim gumama. Kako bi pokušali razumjeti opseg ovog problema, proizvođači guma često provode ankete u trgovačkim centrima i dobivaju zaključke o opće stanje guma na koje se voze cestama. Ovakva istraživanja u svijetu su otkrila da čak 80% ispitanih automobila koristi gume koje nisu bile pravilno održavane ili su imale probleme kao što su nepravilan tlak, oštećenje ili nedopuštenu dubinu profila. Sumnjamo da su rezultati u Hrvatskoj bolji, a sudeći po tome da u prosjeku vozimo automobile starije od 13 godina, mogu biti samo lošiji.

jeftine gume


Koje su glavne funkcije gume?

  • podržava automobil: četiri gume i zrak u njima podržavaju težinu automobila
  • upija neravnine na cesti: zrak ili dušik u gumama djeluju kao opruga i tako drastično povećavaju komfor
  • prijenos trakcije i snage kočenja: gume prenose performanse automobila na podlogu
  • upravljanje: mijenjajući kut pod kojim se kreću gume utječu na smjer kretanja vozila

Zašto su kvalitetne gume tako važne i koje odabrati?

Važno je odabrati gume koje su prikladne za uvjete u kojima najčešće vozite. Naravno, danas postoji širok raspon najrazličitijih vrsta guma dostupnih na tržištu, ali ne pružaju sve istu razinu izvedbe u svim uvjetima pa je potrebno pomno odabrati odgovarajuću. Određene gume pružaju puno bolju trakciju u mokrim vremenskim uvjetima ili po snijegu, dok druge pružaju udobno i gotovo nečujno kretanje vozila pri velikim brzinama, te rezultiraju povoljnijom potrošnjom goriva. Mnogi ljudi imaju naviku kupovati jeftine i nepouzdane gume kako bi uštedjeli na cijeni, no to je pogrešna računica. Jeftine gume imaju tendenciju ubrzanog trošenja, mogu povećati potrošnju goriva i ne pružaju zadovoljavajuću trakciju.

Stoga je važno odabrati kvalitetne gume koje su prije svega jamstvo za sigurnu i udobnu vožnju. Loše gume mogu smanjiti performanse vašeg automobila, povećati zaustavni put i povećati rizik od proklizavanja. Nadalje, nedovoljno napumpane ili istrošene gume povećavaju potrošnju goriva i emisije CO2.

Kada mijenjati gumu i koliki joj je vijek trajanja?

Ne postoji jasno definirano pravilo kada bi trebalo mijenjati gume. Njihov životni vijek u najvećoj mjeri ovisi o načinu vožnje. Dakle, ako se vozite u gradu i radite puno kočenja i ubrzavanja guma će biti izložena većim naporima i brže se trošiti. Osim toga, da bi guma trajala što duže potrebno ju je pravilno održavati.

Prvi korak u tome je redovita provjera tlaka u gumama. Optimalan tlak guma možete pronaći na pragovima vozačevih vrata i u priručniku vašeg automobila. Uvijek pumpajte gume kada su hladne te učinite to barem jednom mjesečno. Ako guma dobije veliki udarac, kao rezultat poveće rupe na cesti, “jahanja” rubnjaka ili uočite nešto neobično, primjerice jednu gumu sa znatno nižim tlakom posjetite stručnjaka u vulkanizerskoj radnji.

kada mijenjati gume

Ispumpane gume vozaču pružaju manje kontrole, mogu povećati zaustavni put kočenja, te se također troše puno brže. Prenapumpane gume su jednako opasne: one smanjuju prianjanje, kočenje je nestabilnije te rezultiraju manjom kontrolom, što može dovesti do opasnih situacija. Također, ako čujete neobične zvukove ili ako vaš automobil vibrira, to je najbolji pokazatelj da je potrebno provjeriti stanje guma i geometriju kotača za koju vam savjetujemo vam da kontrolirate svakih 10.000 kilometara.

Redovito provjeravajte dubinu profila gume. Zakonski minimum je 1.6 mm, a zimske gume najbolje je mijenjati kada je profil manji od 3 mm ili 4 mm. Ukoliko je dubina profila na zadovoljavajućoj razini, gume bi trebalo, neovisno o kilometraži, mijenjati najkasnije svakih pet godina.

dubina profila gume

Neovisno o automobilu, važnost kvalitetne gume ne smije se podcijeniti

Nikad ne bi smjeli podcjenjivati važnost kvalitetnih guma, jer su one jedini kontakt između vas i ceste. Bez obzira koliko dobar, snažan i udoban automobil vozite, cjelokupne performanse i učinkovitost izravno ovise o kvaliteti guma i trakciji koju one pružaju.

vaznost guma

Činjenica da svaka guma dodiruje površinu ceste na području koje je otprilike veličine razglednice čini brigu o ovoj tematici još bitnijom, stoga je na nama da promijenimo trend iz početka ovog članka te shvatimo da pravi i kvalitetan pneumatik doslovno glavu čuva. Također,  svjesni smo da se mijenjanje guma i njihova kupnja u većini slučajeva obavlja u žurbi, ali prije kupnje pronađite pola sata do sat vremena u dnevnom rasporedu za odabir odgovarajućeg pneumatika za vaše vozilo. I najbitnije, ne štedite na gumama jer će vam se višestruko vratiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here