SHARE

Nakon brojnih jurilica, australska policija dobila je na raspolaganje nešto pitomiji model. Brzi automobili kao što su Audi RS4 Avant, Porsche 911 Carrera, Mercedes AMG GLE 63 S Coupe i Lexus RC F bili su ili su još uvijek dio australske policijske konjice, a sada je najavljeno kako će ubaciti 80 novih automobila u postavu. Od 2018. godine policija Victorie dobit će BMW 530d modele kako bi ih koristili za patroliranje autocestama i svi će biti isporučeni do kraja iduće godine.


U Australskoj policiji su se odlučili za štedljive dizelaše bavarskog proizvođača

Umjesto da sklope ugovor s lokalnom markom Holden kako bi dobili novi Commodore (u našim krajevima poznatiji kao Opel Insignia), policija zemlje poznate po klokanima potpisala je partnerstvo s BMW-om za nabavku 530d modela. Ova izvedba neće biti dostupna salonima, jer će automobili biti dostavljeni sa startnom razinom opreme, ali bez nekih luksuznih detalja kako bi se smanjili troškovi. Umjesto toga, automobili će očekivano doći s tvornički opremljenim “policijskim paketom” koji uključuje raznu opremu potrebnu za patrolne akcije.

Iako ova posebna verzija BMW-a serije 5 nije brza poput jurilica spomenutih na početku teksta, ovaj dizelaš ima mnogo toga za reći. Ispod 530d oznake krije se 3.0-litreni motor sa šest cilindara i 265 konjskih snaga te velikih 620 Nm okretnog momenta. Ubrzanje do stotke traje 5.7 sekundi, a maksimalac iznosi elektronički ograničenih 250 km/h. S obzirom da predstavljaju slovo zakona i love neodgovorne vozače, svakako bi bilo zanimljivo saznati gdje se nalazi navedeni limitator i da li ga službenici mogu “ugasiti”.

Cijena BMW serije 5 s “policijskim” paketom nije poznata, no unatoč smanjenim troškovima vjerujemo da se preračunato u našu valutu kreće oko pola milijuna kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here