SHARE

Čišći, zeleniji i praktičniji. Zvuči kao dobar uvod u ekološki prihvatljivu tehnologiju budućnosti. No koncept ekološki prihvatljivih taksi automobila predstavljen je na području Europe i to u Londonu.

Hibridni TX5 Black Cab

Poput crvene govornice, Big Bena i Buckinghamske palače, London je poznat i po tipičnim crnim taksijima. Trenutni vlasnik londonske kompanije Taxi Company (LTC) predstavio je novi koncept za 2017. godinu – TX5.

Novi crni taksi pokretan je super-učinkovitim hibridnim pogonskim sustavom koji je izrađen u suvremenom proizvodnom pogonu u Warwicksihireu nakon uloženih 300 milijuna funti u istraživanje i razvoj. Koncept TX5 objedinjuje spoj oldtimer dizajn LTC modela i najmodernijeg pogonskog sustava. Naglasak na vanjskom izgledu pojasnio je dizajner Peter Horbury.

„mora izgledati poput taksija iz 1950-ih“

Unatoč želji da se održi izvorni izgled, par modernih detalja krasi ovo remek-djelo od automobila. Okomita prednja rešetka, zaobljena prednja svjetla i elegantni kromirani detalji samo su neki od noviteta kod novog TX5. Spoj  lagane aluminijske strukture i hibridnog pogonskog sklopa uz jedno punjenje omogućiti će vožnju gradskim ulicama oko 160 km što je samo po sebi dovoljno. Kao i benzinski modeli, novi TX5 koristiti će se kao model s prednjim pogonom ili stražnjim pogonom. Iako se dizajn interijera još razmatra, najavljeno je kako će biti prostora za šestero putnika. Osjećati će se sva raskoš koja je nekada krasila ovakve tipove automobila. Uz veliki panoramski stakleni krov doživljaj će biti više nego odličan.

London Taxi Hybrid TX5 Unatoč najavama za 2017. godinu, prototip ovog automobila već je spreman za serijsku proizvodnju. Kompletne specifikacije kao i cijena biti će poznati nešto kasnije, no uz sve poticaje koje države nude za vozila niske emisije ispušnih plinova, cijena bi mogla biti niža nego što mislite.

Izvor: autoexpress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here