SHARE

Čuli smo bezbroj glasina da je nasljednik obožavane Toyota Supra u fazi stvaranja. Na naše veselje, Toyota se takvim nagađanjima nije previše opirala. Naprotiv, koncept FT-1 od prije dvije godine i partnerstvo s BMW-om samo su utjecali na potpirivanje vatre. Naravno, nije nikakva tajna da je Toyota razvija novu generaciju Supre u suradnji s BMW-om u sklopu sportskog programa za dva automobila, po jedan za svaki brend. Neke informacije spominju novi Lexusov motor koji bi trebao biti izbor za pogonsku jedinicu.

nova toyota supra 2018


Nova Toyota Supra koristit će vlastitu motorizaciju

Prije ikakvih ozbiljnijih zaključaka moramo naglasiti da je to sve još na razini rekla-kazala. Malo je stvari zaista potvrđeno, ali na temelju onoga što znamo do sada može se izvući nekoliko zaključaka. Poznato je da BMW i Toyota rade na zajedničkom proizvodu, a zamaskirani prototipi spaženi su prilikom testiranja u javnosti početkom srpnja. BMW-ov blizanac Supre, Z5 vrlo vjerojatno će pogoniti turbak s četiri i šest cilindara. No, ako Toyota želi ispuniti očekivanja javnosti, morat će smisliti vlastito rješenje za prostor ispod haube i naravno, zadovoljiti velike apetite obožavatelja.

Takva konstrukcija nas dovodi do tog glasina o novom twin-turbo V6 agregatu koji bi se trebao naći u novom Lexusu GS i LS. Japanski automobilski magazin Mag-X prvi je izvijestio o ovom motoru. Mag-X izvori u Toyoti navode čak i produkcijski kod motora, 943F. Ovaj motor navodno će razvijati više od 400 konjskih snaga i raspolagati s više od 300 Nm okretnog momenta.

Toyota Supra 2018. godine dolazi s učinkovitim agregatom

Najnovije informacije dolaze od CEO-a Toyote za Europu,  Johana van Zyla koji je dao naslutiti da bi nadolazeći sportski automobil mogao biti hibrid. Nije to potvrdio izravno, ali s obzirom na ono što znamo o automobilu, hibridni pogonski agregat izgleda kao izgledna mogućnost.

“Smatram da ako možemo razviti trkaći automobil sa hibridnom tehnologijom za World Endurance Championship, to možemo prenijeti i na cestovni automobil”, rekao je van Zyl. “Ne sumnjam da će u budućnosti Toyota razviti pravi električni sportski model.”

toyota supra 2018

Trkaći automobil koji van Zyl-a spominje je Toyota TS050 LMP1, a kombinira turbo V6-icu s elektromotorima na prednjim i stražnjim kotačima. Ti elektromotori pokreću se baterijom koja pohranjuje energiju stvorenu od strane rada motora i kočenja. Svi proizvođači automobila priklonili su se trendu downsizing motora u nastojanju da zadovolje propise potrošnje goriva i emisija ispušnih plinova. Toyota će zasigurno slijediti taj primjer te iskoristiti ili dorađeni V6 iz Lexusa ili preuzeti najnoviju tehnologiju s trkaćih staza za što bolje performanse nove Supre koju očekujemo u 2018. godini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here