SHARE

Gledajući nove linije i uspoređujući ih sa starim automobilom teško je reći da se ovdje radi o velikim dizajnerskim promjenama. Možemo i zaključiti da su inženjeri bili u dosluhu s onima koji su radili na prethodnom modelu. No, novi Audi A5 2017 izgleda bolje uživo nego što to slika može dočarati. Evolucijski dizajn Audijev je tipičan pristup, a čini se da taj prokušani recept i dalje funkcionira.

Postavljen na istu platformu kao i novi A4, A5 2017 donosi dulji međuosovinski razmak, čime najviše koristi ima prostranija unutrašnjost. Putnici imaju više mjesta sprijeda i straga, a materijali završne obrade na najvišoj su razini. Audi je odlučio novom generacijom osvježiti dizajn prethodnika, ali i riješiti neke njegove boljke, te je poboljšan ovjes koji sada nudi ugodnu i agilnu vožnju.


Audi A5 2017 – Agresivnija verzija modela A4

Novi Audi A5 2017 je posudio velik dio izgleda od ranije predstavljenog A4, ali s obzirom na to da se najnovija i najbolja tehnologija posljedično prenosi cijeloj gami ne možemo ih kriviti. Ovaj proces najbolje pokazuje Audi virtualni kokpit, koja donosi veliku preglednost informacija koje se mogu konfigurirati na razne načine. Pored toga, unutrašnjost obiluje elegancijom i detaljima.

Upravljač je lagan i fino odmjeren, a šasija je fleksibilna s potrebnom dozom kompaktnosti. Novi A5 2017 voznim karakteristikama opravdava svoju coupeovsku formu i vozaču pruža dovoljno zabave ako se odluči na brže prolaske zavojima.

Agresivniji, više atletski izgled u odnosu na simpatičnog mlađeg brata je ono što je Audi A5 Coupe je ciljao na predstavljanju u 2007. godini. Godinu dana nakon lansiranja pete generacije A4, Audi je lansirao drugu generaciju A5.

Audi A5 2017 – učinkovitost dignuta na veću razinu, ali stilom ne ugrožava konkurente

Naravno, novi Audi A5 dijeli velik dio svoje DNA s A4, te je poput spomenute limuzine 60 kilograma lakši od automobila kojeg zamjenjuje, unatoč većem međuosovinskom razmaku koji doprinosi većem putničkom prostoru i prtljažniku. Tu je i izbor novih motora, koji su samo štedljiviji do 22 posto, ali i do 17 posto snažniji. Osim što je lakši i prostraniji, novi model ima i bolji koeficijent aerodinamike karoserije (0.25).

Ipak, u usporedbi s najljućom konkurencijom u liku BMW serije 4, Lexusa RC i Mercedes C klase Coupe novom A5 nedostaje sportski karakter u odnosu na A4 s kojim dijeli platformu. Naime, samim pogledom na nabrojane modele vidljiva je oštrina i diferencijacija u usporedbi s njihovom limuzinskom braćom.

Ne možemo ne primijetiti da novi Audi A5 igra na sigurno, iako je stil drugačiji u odnosu na limuzinski A4. Farovi su drugačijeg oblika, a prednji dio naglašava i neobično zaobljen poklopac motora čija je uloga dodatno naglasiti sportske linije coupea.

Stoga, imajući sve navedeno na umu naš zaključak je sljedeći, A5 sigurno je atraktivniji od A4 – ali ne ostavlja jednako jak vizualni dojam poput Lexusa ili Mercedesa.

Novi Audi A5 2017 – Najsnažnija izvedba popravlja dojam, a cijena još nepoznata

Što se tiče motora, u ponudi se nalaze dva dvolitrena turbo benzinca snage 190 i 250 konjskih snaga, dok top izvedbu čini S5 s 3.0-litrenim V6 benzincem koji razvija 355 konja i dolazi s pogonom na sva četiri kotača. Ovakva zvjerka do stotke poteže za 4.7 sekundi. Dizelaši će dolaziti s tri litre obujma i V6 motorom te snagom od 218 i 270 konjskih snaga.

audi a5 2017 cijenaZa prijenos snage, ovisno o izvedbi, brinut će se šeststupanjski manualac te 7 i 8-stupanjski automatik s dvije spojke. Cijena novog Audija A5 2017 još je nepoznata, a nagađa se o startu na 38.000 eura. U salonima diljem Europe novi coupe očekujemo ove do kraja godine. S obzirom da dizajn ne iskače iz okvira klase naš izbor motorizacije je najsnažniji benzinac sa S5 značkom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here